DOZNAJEMO – Ministrica “prekrojila sudbine” – Pod ucjenom neki učitelji u ŽZH neće stupiti u opći štrajk!

PRO Oglas

Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim i srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj donio je odluku o stupanju u opći štrajk 9. siječnja 2023. godine u 8:00 sati u svim osnovnim i srednjim školama ŽZH.

Razlozi za štrajk su nepotpisivanje Kolektivnog ugovora i nepostizanje dogovora o povećanju plaća o čemu smo već pisali.

No, kako ne bi išlo sve tako “glatko”, neki su odlučili se poslužiti “udbaškom” metodom i prijetnjama pojedinim uposlenicima ako se odluče za štrajk kako bi mogli ostati bez posla jer nisu prijavljeni za stalno, nego na određeno vrijeme.

S obzirom na to kako su u strahu velike oči, neki su odlučili pogaziti svoje dostojanstvo i odluku da se napokon izbore za sebe, te su popustili jednoj od mnogih ucjena i sutra će održati nastavu u pojedinim školama, dok u nekim neće je ni biti.

Srednje škole su ostale dosljedne svojoj odluci održavanja općeg štrajka, dok je u osnovnim skroz druga priča. Kao primjer navesti ćemo kako su od 19 osnovnih i srednjih škola samo dvije osnovne “pale pritisku ucjene” i obavijestile učenike o početku nastave, i to pojedini učitelji, ne svi. A to su iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić – Gracine u Ljubuškom i Druga OŠ u Širokom Brijegu.

Odgađajući sam dogovor i potpisivanje kolektivnih ugovora Vlada je dovela prosvjetu u ovo stanje, u novi štrajk, ovog puta u “OPĆI”. Da su imali potpisan Kolektivni ugovor sigurno bi radili bi bez obzira na sva događanja, jer potpisi strane obvezuje. A samo “petljanje” i odugovlačenje pokazuje kako nije bilo dobre volje sa strane vlast.

Ministrica obrazovanja bi trebala i mora snositi posljedice za ovo. Može ona prebacivati odgovornost na ministra financija, na premijera, na bilo koga drugoga. Ona je morala biti inicijator sastanaka svih strana i rješavanja problema u prosvjeti. Ona je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa. Izgleda da je sad uređenje Vlade prioritet i da štrajk nije problem koji traži rješavanje. Što nam to pokazuje i hoće reći, kako se ovdje radi o neodgovornost!

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO