DOZNAJEMO: Nakon 19 godina i uspješne transformacije društva, Radica Lasić više nije na čelu Udruge “Narcis”

PRO Oglas

Udruga žena liječenih od karcinoma dojke “Narcis” već 19 godina aktivno radi na području cijele Zapadnohercegovačke Županije.

Za portal OTPOR.Media predsjednica Udruge gđa Radica Lasić potvrdila je na naše veliko iznenađenje kako od 01.01.2023. god više nije predsjednica Udruge “Narcis” iz Širokog Brijega.

“Da, bilo je i vrijeme. Punih 19 godina vodila sam Udrugu ulažući u taj rad jako puno ljubavi, vremena, truda, odricanja i moram reći da ni jednog trenutka ne žalim zbog toga. Iskreno, smatram se blagoslovljenom što sam baš ja imala tu sreću, tu privilegiju raditi baš to što sam radila i upoznati sve te prekrasne žene koje su prolazile kroz Udrugu. Znam da sam od svake nešto naučila uz svaku se po malo mijenjala i da me svaka od njih oplemenila i obogatila…” govori nam Radica i dodaje. “Na moju veliku sreću i zadovoljstvo na čelo Udruge Narcis došla je mlada prekrasna žena gđa. Antonija Galić koja ima apsolutnu podršku, kako mene tako i ostalih članica Udruge. Znam sigurno da će sve raditi s puno ljubavi, bolje od mene u čemu joj želim puno, puno sreća.”

Nastavili smo razgovor o radu Udruge u prošloj 2022.god i doznali da se skoro sve vratilo kako je bilo prije godina “korone”: redovni sastanci, psihološka podrška, rad sa psihologom, radionice, Dani narcisa, Dani roza vrpce, Dani zdravlja i ono što ih jako veseli Race for the Cure – Trka za ozdravljenje, koja se prošle godine ponovo održala u Sarajevu.


Pored svega ovog navedenog gđa Lasić je posebno naglasila rad na projektu “Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nositelji prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini” i istakla važnost tog projekta kojeg implementira talijanska udruga RE.TE u suradnji s institucionalnim partnerima i nevladinim sektorom. Partnerska nevladina organizacija u BiH je “Think Pink – zajedno smo jedno“ i deset ženskih udruga koje se bave zdravljem žena a jedna od tih udruga je i Udruga Narcis.

“Cilj ovog projekta je omogućiti liječenje karcinoma ženskih organa u Bosni i Hercegovini gdje je učestalost ovih bolesti i smrtnost od njih tri puta veća nego što je u drugim zemljama Europe” – naglasila je Lasić.

“Možemo sa sigurnošću reći da je cilj ovog projekta rano otkrivanja raka dojke, odnosno uvođenje screening programa za karcinom dojke. On je namijenjen ženama koje nemaju simptome bolesti odnosno zdravim ženama. Sam pregled se vrši kako bi se karcinom otkrio na vrijeme a samim time i povećala stopa preživljavanja” – govori nam.

U daljem razgovoru gđa Lasić nam je pojasnila da se screening program vrši snimanjem dojki na mamografskom aparatu i da je prema trenutnim smjernicama namijenjen ženama od 50 do 60 godina starosti. Saznali smo i da je uloga Udruga u ovom projektu educiranje žena i šire javnosti o važnosti screening programa a što u stvari znači da je jako važno da se žene odazovu na pregled tamo gdje je screening projekt zaživio.

Udruge žena koja se bave zdravljem žena, zalažu se za uvođenje screening programa u cijeloj Bosni i Hercegovini kao jedinog načina ranog otkrivanja bolesti u skladu sa smjernicama Europske unije i procedurama za provođenje programa.

“Na žalost, znamo da je u Bosni i Hercegovini sustav zdravstvene zaštite decentraliziran i da ne postoji nacionalni screening program. Međutim, u dvije županije se provodi screening program za karcinom dojke zbog čega smo jako zadovoljne jer u budućnost mogu biti dobri primjeri za pokretanje screening programa za ostale županije u državi” govori nam gđa Radica Lasić, koja je kroz sve ove godine ulagala veliki trud i kroz svoj primjer prolaska kroz ovu tešku borbu protiv karcinoma dojke, osnaživala mlade i sve žene koje prolaze ili se nađu u toj situaciji, te uz brojne volontere i članove Udruge održala na desete stručnih predavanja o ranoj prevenciji i samokontroli što je uvelike pridonijelo liječenju i tako spasilo i produžilo mnoge živote ženama koje se suočavaju s rakom dojke.

Pred gđo Lasić sada su novi izazovi i jedino što joj možemo je zahvaliti za sav trud i “transformaciju društva” kojemu je ona puno pridonijela, a čemu smo i sami često bili svjedoci. Nastavku rada Udruge “Narcis” iz Širokog Brijega i novim mladim snagama želimo puno uspjeha u daljnjem radu i da nastave gdje je gđa Lasić stala, a mi ćemo i dalje biti iako medijska potpora da Vaš glas stigne do svake sugrađanke jer smo svjesni Vašeg značenja u društvu u kojemu svijetlim primjerom pokazujete kako “kraj nije kraj” i da zajedničkim snagama se sve prepreke mogu preskočiti.


Za kraj ovog razgovora s gđo Radicom Lasić, prisjetimo se njene priče od otkrivanja karcinoma dojke prije 20-ak godina, teških borbi i trnovitog puta buđenja svijesti i informiranja javnosti kao i ranom otkrivanju ovog karcinoma kako bi se mnogi životi spasili, a što je samo dio onoga što je sve kroz taj period prošla!

Ovo što ćete sada čuti, nije samo dio njene priče, nego i mnogih koji dođu u ovu situaciju. Ovo je samo surova realnost u kojoj se može naći svaka žena, majka, baka, cura…, nevezano koje ste nacionalnosti, jeste li bogat ili siromašan….

Ova priča, neka Vam bude motivacija kako se isplati boriti za pravi cilj unatoč teškim trenucima, kojih će uvijek biti, ali nadu nikada ne treba gubiti!

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO