Dr. Mario Kordić novi gradonačelnik Mostara, a Salem Marić predsjednik Vijeća

PRO Oglas

Dr. Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH novi je gradonačelnik Grada Mostara. Kordić je izabran u trećem krugu glasanja i sa 17 glasova potpore vijećnika, dok je kandidat Koalicije za Mostar, SDA-ovac, dr. Zlatko Guzin zadobio samo jedan glas manje – 16. Niti jedan od dvojice kandidata u drugom krugu nisu zadobili potrebne dvije trećine glasova te je novi gradonačelnik Mostara izabran prostom većinom glasova trećeg kruga. Prema Statutu Grada Mostara, koji nalaže da gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz jednog naroda, izabrano je novo rukovdostvo Gradskog vijeća. Novi predsjednik Vijeća je Salem Marić iz SDA.

Kordić: “Očekujem da radimo kao jedno”

Novoizabrani gradonačelnik dr. Mario Kordić, nakon što je položio prisegu za gradonačelnika pred Gradskim vijećem, rekao je da će biti “motor Mostara”.

“Ovaj derbi nema gubitnika. Dobitnik je Grad Mostar. U ovoj utakmici koja je bila ponekad malo čudna, možda se nekim nije sviđala, ali u žaru borbe se puno toga zna kazati. Važno mi je da od danas radimo kao jedno, da budemo jedna duša. Od mene možete očekivati da ću biti motor Grada i pokretač novih ideja. Ako nešto pogriješim, upozorite me jer očekujem da radimo kao jedno. Velika je odgovornost, a još veća čast biti gradonačelnik Mostara, a ono što mogu obećati je da ću sve svoje znanje, kapacitet i energiju koju imam uložiti u dobrobit Mostara da nam svima zajedno bude grad na ponos, da zajedno ovdje u miru živimo i odgajamo svoju djecu. Potencijal je ogroman, ljudi su fantastični i nadam se da već od sutra krećemo u jednom pozitivnom smjeru i da okrećemo jedra Mostara niz vjetar da pristignemo druge sredine”, rekao je novoizabrani gradonačelnik Mostara, obraćajući se mostarskim vijećnicima.

Obraćajući se vijećnicima, kao i novoizabranom gradonačelniku, dr. Zlatko Guzin naglasio je zadovoljstvo jer je okončan izbor za novog gradonačelnika Mostara, poželjevši novoizabranom gradonačelniku uspjeh u budućem radu.

“Ti i ja sačuvali smo osobni dignitet u svemu ovome. Ovo je bio derbi. Netko je pobjednik, netko gubitnik. Danas sam ja gubitnik. Želim ti uputiti iskrene čestitke i poželjeti puno mudrosti i sreće kao gradonačelniku Grada Mostara. Nakon svakojakih analiza koje će uslijediti, želim uspješan rad u ovom Vijeću i odluka koje će, nadam se, rezultirati napretku ovog grada”, rekao je dr. Guzin, zahvalivši se vijećnicima koji su glasali za njega ali i za njegovog protukandidata dr. Kordića.

Sada već bivši gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, čestitao je vijećnicima na izboru u Gradsko vijeće kao i novoizabranom gradonačelniku te im je poželio puno uspjeha u vođenju, kako je kazao, hercegovačkog bisera. “Grad Mostar ima mnoge probleme jer nismo imali Gradsko vijeće”, rekao je Bešlić te poručio da mogu računati na njegovu pomoć kad god zatreba.

Burno biranje novog gradonačelnika

Deset dana od početka 1. konstituirajuće sjednice, tri njena nastavka, dvije reakcije iz međunarodnih institucija u BiH i snažne političke tenzije i prepucavanja bile su potrebne za konačan izbor gradonačelnika Grada Mostara. Izbor koji se mogao izvršiti i već na prvoj sjednici.

Nakon prvog, protustatutarnog kruga izbora kada jegradonačelnik biran između tri kandidata javnim glasanjem i na inicijativu vijećnika SDA te reakcije visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je pozvao vijećnike da ponište to glasanje i izaberu gradonačelnika tajnim glasanjem, kako to nalaže Statut, vijećnici su ukinuli svoj zaključak i glasali tajno.

Tako je i prvi krug tajnog glasanja isprofilirao dva kandidata, dr. Maria Kordića (HDZ BiH) i SDA-ovca dr. Zlatka Guzina ispred Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH i BPS). Međutim, iako se činilo da je vijećnike “krenulo” na sljedećem nastavku sjednice uslijedila je ideja SDP-a o “rotirajućem gradonačelniku”. SDP je koalicijski partner Naše stranke u BH bloku, a zamisao se svidjela i SDA-u i Koaliciji koju predvodi ta stranka. Međutim, i ovdje je morala reagirati međunarodna zajednica ponovno od vijećnika tražeći izbor sukladan Statutu Mostara, tako da je ova zamisao, koju su i mnogi politički analitičari ocijenili vrlo grubo ocijenili kao “suluda”, stavljena “ad acta”.

Niti jedne, jedine riječi na nastavku sjednice Gradskog vijeća Mostara o prijedlogu SDP-a o izboru tzv. rotirajućeg gradonačelnika, još neviđene “varijacije” koja je neslavno završila – bila povod još jednom prekidu sjednice i još jednoj reakciji iz međunarodne zajednice u BiH koja je pozvala mostarske vijećnike da gradonačelnika izaberu sukladno Statutu grada Mostara.

Drugi krug glasanja dao je ovaj rezultat: dr. Zaltko Guzin – 14 glasova, dr. Mario Kordić – 17 glasova, uz 4 nevažeća glasa. Nitko od dva kandidata, kako se i očekivalo, nije imao dvije trećine potrebnih glasova od 35 vijećnika te se glasalo i treći krug koji predviđa izbor gradonačelnika sa potporom proste većine vijećnika.

Treći krug rezultirao je izborom Maria Kordića za gradonačelnika i to vrlo tijesnom pobjedom – za samo jedan glas.

Opet reagirala međunarodna zajednica

U zajedničkoj izjavi Europske unije u BiH, Ureda visokog predstavnika, Misije OSCE-a u BiH, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva o izboru gradonačelnika Mostara pozvali na okončanje procesa po važećim propisima. Ovo je već drugi put da reagiraju iz međunarodne zajednice zbog mostarskih vijećnika – nakon što je prvi put reagirao visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zbog javnog glasanja, suprotnog Statutu Mostara koji nalaže tajno glasanje za izbor gradonačelnika.

Prvi put radilo se o inicijativi iz SDA, odnosno, Koalicije za Mostar, a koju su prihvatili i vijećnici HDZ-a, a ovaj put reakcija međunarodne zajednice uslijedila je zbog ideje iz SDP-a, koju su prihvatili i u SDA. Sada je međunarodna zajednica reagirala zbog ideje iz SDP-a, stranke koja je dijelom BH Bloka, o tzv. “rotirajućem gradonačelniku”, također inicijativi suprotnoj Statutu Mostara. Podsjetimo da su ovu inicijativu podržali od strane SDA i ostalih stranaka Koalicije za Mostar.

Ovom prijedlogu su se žestoko usprotivili iz HDZ-a BiH, dok je Naša stranka, koja sa SDP-om čini BH blok, tražila prekid sjednice zbog usuglašavanja stavova, no danas su ipak potvrdili da neće podržati niti HDZ-ovog, a ni SDA-ovog kandidata.

“Način izbora gradonačelnika Grada Mostara je jasno propisan statutom i važećim poslovnikom. Pozivamo sve gradske vijećnike da dalje ne odlažu ovaj proces, da pokažu odgovornost i brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom na sljedećoj sjednici”, jasno je navedeno u zajedničkom pismu predstavnika međunarodne zajednice u BiH. “Pozdravljamo konstruktivan dijalog svih vijećnika o zajedničkom programu s konkretnim mjerama, s namjerom poboljšanja funkcionalnosti Grada Mostara i ispunjenja očekivanja građana”, naglasili su u zajedničkom pismu. I zbog druge reakcije na izbor gradonačelnika Mostara, jasno je da bi gradonačelnik Mostara teško bio izabran bez međunarodne zajednice.

Dnevni.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO