Dragan zaboravio doći kod prijatelja Milorada na otkrivane spomenika žrtvama akcije “Bljesak”

PRO Oglas

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović otkrili su jučer u Gradišci spomen-obilježje vojnicima i civilima poginulim u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. svibnja 1995. godine.

Dodik i Cvijanovićeva su spomenik za 1.241 poginule osobe srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije otkrili zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i predsjednikom Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krstom Žarkovićem.

Otkrivanju spomenika nazočili su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, narodni poslanik Ognjen Žmirić u ime Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Među prisutnim su i predstavnici grada Gradiške, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz obrambeno-otadžbinskog rata, kao i Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Nakon otkrivanja spomenika služena je spomen poginulim, a potom položeni vijenci i cvijeće.

Prije otkrivanja spomenika služen je parastos u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine izgrađen je nedaleko od mosta na rijeci Savi.

Oko 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga je 1. svibnja 1995. godine napalo 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji i oko 4.000 vojnika Republike Srpske Krajine, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji “Bljesak” 1. i 2. svibnja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što srpski narod od sada u Gradišci ima spomenik koji će da skrene pažnju na još jedno stradanje Srba, da bude opomena svima i svjedok zločina za koji nitko nije odgovarao. On je istakao da je to stradanje naroda koji je zbog vjere, ponosa i imena bio prognan iz svojih domova i otišao u svijet da traži svoj novi dom i utočište. “Kao da stradanje nije dovoljan osuda, nego za to nitko nije ni odgovarao. Kao da uz riječ Srbin ide – nitko nije stradao, tako je i ovaj put. Samo možemo o tome da govorimo. Ali to može da nam da snagu, da nas okrijepi i okupi oko naše ideje i našeg nacionalnog identiteta, vjere, Crkve, pisma, Republike Srpske i Srbije”, poručio je Dodik u Gradišci, obraćajući se na obilježavanju 26 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Cvijanovićeva je rekla da je društvo dužno da se sjeća svih koji su nevino stradali u Zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak”, izvršenoj prije 26 godina sa genocidnom namjerom protjerivanja srpskog naroda.

Cvijanovićeva je naglasila da je neophodno da se podsjeti i na sve Srbe iz Zapadne Slavonije koji su preživjeli tu zločinačku akciju hrvatskih snaga, nakon koje su se rasuli širom svijeta, a mnogi od njih pronašli svoje nove domove u Republici Srpskoj i Srbiji.

“Spomenik koji smo danas otkrili treba da predstavlja dio kompleksa koji će biti izgrađen i koji će služiti kao podsjetnik na to teško stradanje, ali biti i opomena za sve buduće generacije da vode računa o onome što je sloboda, te da ne budu naivni u svojim političkim odlukama”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Srna

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO