Dužnosnik Veleža i kontroverzni biznismen iz Mostar kupio diplomu Visoke međunarodne škole u Cazinu

PRO Oglas

Tijekom ovog mjeseca trebalo bi biti nastavljen sudski proces protiv Admira Hadžipašića, Gorana Lalovića, Snežane Kočić, Senada Haurdića i Refika Ćatića. Hadžipašić i Lalović, kao osnivači, te preostali kao uposlenici Visoke međunarodne škole u Cazinu, optuženi su kao organizirana kriminalna grupa za izdavanje nelegalnih diploma raznih struka. Žurnal je opširno pisao o načinu prodaje tih diploma dogovorenih tijekom sastanaka u kafićima, benzinskim pumpama i teretanama. Optuženi su “pali” nakon što su fakultetsku diplomu pokušali prodati za 13.500 KM dvojici prikrivenih istražitelja SIPA-e. Slijedila je istraga, potom i optužnica koju potpisuje zamjenik glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva USK Adnan Tulić, ukupno 148 lažnih diploma za koje postoje dokazi i svjedoci.

“Studenti“ su bili iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Ima među njima državnih službenika koji su na ovaj način željeli napredovati u službi, nezaposlenih ili uposlenika privatnih firmi. Jedno ime u tom nizu posebno je zanimljivo. Senad Kevelj, većinski je vlasnik tenderski uspješne firme „Commerce engineering“ iz Mostara, a obavlja i funkciju predsjednika Upravnog odbora FK Velež te predsjednika UO Sportskog saveza Grada Mostara.

Prema saznanjima iz istrage, Senad Kevelj se tijekom 2018. godine sastajao sa optuženim suosnivačem Visoke međunarodne škole u Cazinu Admirom Hadžipašićem kako bi dogovorio sticanje diplome „Bachelor poslovnog menadžmenta smjer financije i bankarstvo“. Nakon što je izvršen njegov „upis“ kao “studenta” i to od 2016. godine, u fakultetski matični list Kevelja upisani su podaci o položenim ispitima, fiktivnim naravno, te je već polovinom naredne 2019. godine dobio ugovorenu diplomu. Na račun škole uplatio je 2600 KM, a 7200 maraka predao je „u kešu“ optuženom Admiru Hadžipašiću. Sve to je u svjedočenju istražiteljima Kevelj i potvrdio.

Ovaj, pokazati će se loš „poslovni“ potez Kevelja nije uticao na poslovanje njegove firme, koja je u 2022. godini prihodovala 19 milijuna maraka uz oko 2,8 milijuna dobiti sa 5 zaposlenih, a poslovno nisu lošije bile ni predhodne godine.

Senad Kevelj je nekada na stadionima vrijeme provodio sa tada SDA perjanicama Aljošom Čamparom i Denisom Zvizdićem, dok je sada novi sudrug na tribinama federalni premijer Nermin Nikšić.

Zurnal.info

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk