Još rubrika

  Dvije godine od smrti Lane Bijedić: Suprotna mišljenja vještaka, obustavlja se istraga

  PRO Oglas

  Misteriozna smrt devetnaestogodišnje Lane Bijedić iz Mostara, koja je prije dvije godine potresla čitavu regiju, još nije razjašnjena, a istraga, koja je nakon tapkanja u mjestu došla do zida, je pred obustavom jer nema dokaza da je počinjeno kazneno djelo ubojstva.

  Tužitelj Županije Zapadnohercegovačke Josip Aničić, koji vodi istragu od prvog dana, kad je tijelo ove djevojke pronašao ribar u plićaku rijeke Studenčice ispod vijadukta autoceste u Zvirovićima, između Čapljine i Ljubuškog, kaže kako istraga ne miče s mjesta.

  Ističe da nema dokaza da je počinjeno kazneno djelo ubojstva na koje su upućivali obdukcijski nalazi kojim se tužiteljstvo vodilo od početka istrage.

  “Ovo je kompleksan slučaj i sve vodi tome da ću istragu obustaviti zbog nepostojanja dokaza da je kazneno djelo počinio neko treći, tako da se slučaj može ponovno otvoriti ako se pojavi bilo kakav dokaz koji bi nam pomogao da slučaj riješimo”, kazao je Aničić.

  Objasnio je da će do službene obustave istrage s mogućnosti da se ponovo otvori trebati izvjesno vrijeme, jer treba uraditi detaljno obrazloženje koje će sadržavati 200-300 stranica.

  “U obrazloženju će pisati svi iskazi svjedoka i bit će upisani svi materijalni dokazi i vještačenja, kao i razlozi obustave i potrebe za mogućnosti ponovnog otvaranja istrage, zbog čega je potrebno dosta vremena”, pojasnio je tužitelj ŽZH koji vodi istragu od prvog dana.

  Podsjetio je da je obducent Dražen Damjanjuk uradio obdukciju tijela prije dvije godine i zaključio da je djevojka “udarana, davljena i bačena u rijeku” te da je po tom nalazu Tužiteljstvo slučaj vodilo kao ubojstvo od prvog dana.

  Ali suprotno mišljenje za Tužiteljstvo ŽZH sačinio je forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glasgowu John Clark, kojeg je Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolini Srebrenice.

  U rezultatima vještačenja, urađenim na osnovu fotodokumentacije i nalaza, Clark tvrdi da povrede koje su utvrđene na tijelu nisu mogle biti posljedica ljudskih udaraca, nego posljedica udara tijela o tvrđu podlogu i da se radilo o padu s vijadukta, prvenstveno desnom stranom tijela te da nije posrijedi ubistvo.

  Ali Damjanjuk ostaje pri svom nalazu koji je sačinio nakon obdukcije i smatra kardinalnom greškom činjenicu da je Lanino tijelo majka kremirala u Beogradu.

  Suprotstavljena mišljenja dva stručnjaka bila su dodatno opterećenje za istražitelje koji su, između ostaloga, ispitali sve vozače vozila koja su se u spornom periodu kretala na dionici ceste Čapljina – Ljubuški, a u čemu su pomogle nadzorne kamere i snimljene registarske oznake.

  Aničić tvrdi da su analize svih iskaza i svjedoka rađene u nekoliko navrata u dovođenju u vezu s materijalnim dokazima, videosnimcima i podacima iz mobitela Lane Bijedić, ali da ništa od toga nije napravilo pomake u istrazi.

  Najviše se dokaza očekivalo u vještačenju mobitela, ali kako je Aničić kazao, na kraju ipak nije nađeno ništa što bi upućivalo na to da je počinjeno kazneno djelo.

  “Pronađene su fotografije koje su rađene s mosta prema rijeci, odnosno mjestu gdje je tijelo pronađeno, ali nema ništa što bi upućivalo na to da je počinjeno kazneno djelo”, kazao je Aničić.

  Vještačenje mobitela je pokazalo da je Lana dvije sedmice prije smrti na internetu pretraživala pojmove vezane za samoubojstvo, što je jedan od indikatora da je to i učinila.

  Tijelo Lane Bijedić je kobne nedjelje 6. listopada 2019. godine pronašao mještanin koji je krenuo u ribolov u Sudenčici ispod vijadukta autoceste A1 Studenci, koji vodi prema Bijači.

  U rekonstrukciji njenog kretanja, koja je urađena u prvom tjednu od smrti, utvrđeno je da se djevojka autobusom zaputila do Čapljine, odakle je sa stanice pješačila kilometrima sve do naselja Trebižat, gdje joj se gubi trag. Kasnije je utvrđeno da je Lana viđena i na vijaduktu Studenci, koji vodi prema Bijači, a ispod kojeg je njeno tijelo nađeno.

  Snimila ju je i nadzorna kamera, a dodatno je utvrđeno da je mjesto na kojem je njeno tijelo pronađeno snimljeno i njenim mobilnim telefonom netom prije događaja.

  Lana Bijedić iz Mostara je kobne nedjelje 6. listopada 2019. godine trebala otputovati u Sarajevo, gdje je upisala fakultet. Dvanaestog listopada je njezino tijelo kremirano u Beogradu.

  IKS

  POSLJEDNJE OBJAVLJENO

  PRO Oglas