Dvoje zaposlenika vlade u Brčkom osuđeno na godinu i po zatvora jer su oštetili proračun za 13.700 KM

PRO Oglas

Dvoje zaposlenika Vlade Brčko distrikta osuđeno je na ukupno godinu i pol zatvora zbog zloupotreba koje su počinili u svom radu. Prema detaljima optužnice, oni su proračun distrikta oštetili za 13.700 KM.

Naime, Tužiteljstvo Brčko distrikta okončalo je postupak protiv 64-godišnjeg Radenka Nikolića i 56-godišnje Mire Čanak, optuženih da su 2014. godine propustima u naplati katastarskih naknada zloupotrijebili položaj u Odjelu za javni registar Vlade Brčko distrikta

Kako su naveli iz brčanskog tužiteljstva, za zloupotrebe kojima su poduzeću Has komerc Brčko pribavili imovinsku korist od 13.700 KM te nanijeli štetu distriktu Brčko, Nikolić je pravosnažno osuđen na godinu, a Čanak na šest mjeseci zatvora.

“Tužiteljstvo distrikta procesuiralo je Nikolića, jer je u postupku uplanjenja građevinskih objekata pokrenutom po zahtjeva Has komerc propustio poduzeti radnje nadzora nad radom podređene Čanak, u dijelu primjene propisa o visini naknade za korištenje podataka i vršenje usluga premjera i katastra nepokretnosti”, kazali su iz tužiteljstva.

Kako se navodi u optužnici, Čanak nije postupila u skladu s obavezom da vodi računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, nego je i pored manje plaćene novčane naknade od propisane, obavila službene radnje uplanjenja dva objekata, poslovne zgrade u privredi površine od 2.664 metra kvadratna i trafostanice u površini od sedam metara kvadratnih.

“Propuštanjem svojih službenih dužnosti, oboje su prouzročili štetu distriktu Brčko u iznosu od 13.170 KM, za koji iznos su Has komercu pribavili imovinsku korist”, precizira se.

Po okončanju istrage otvorene po prijavi nezakonitosti u vladinom Odjelu za javni registar, Tužiteljstvo je optužilo Nikolića i Čanak za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

Tijekom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, Tužiteljstvo je dokazalo optužbe protiv njih, pa su oboje u prvostupanjskom postupku osuđeni na po godinu zatvora. U nastavku postupka, Apelacijski sud distrikta Brčko odbio je žalbu obrane Nikolića, dok je s druge strane uvažio žalbu branitelja Čanak smanjivši joj kaznu na šest mjeseci zatvora.

Pravosnažnom osudom za zloupotrebu položaja ili ovlasti oni su, pored izrečenih kazni za to krivično djelo, dužni distriktu Brčko solidarno nadoknaditi pričinjenu štetu u iznosu od 13.170 KM.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO