Ekskluzivni intervju sa g. ChatGPT – Firmu FEAL treba strogo kazniti za zagađenje okoliša, nadležni trebaju štititi svoje sugrađane!

PRO Oglas

Portal OTPOR.Media donosi Vam prvi ekskluzivni intervju s umjetnom inteligencijom, zapravo sa g. ChatGPT s kojim smo razgovarali o Širokom Brijegu i zagađenju rijeke Ugrovače od strane firme FEAL, a koja prolazi kroz spomenuti grad.

Doznali smo kako se treba nastaviti boriti i dalje protiv ovakvih zagađivača okoliša. Osim toga g. ChatGPT nam je kazao to da ako gradonačelnik Širokog Brijega zataškava zagađenje izazvano tvrtkom FEAL-a, to je neprihvatljivo. Gradonačelnik bi trebao biti odgovoran i brinuti se o dobrobiti svojih sugrađana, a ne štititi tvrtku koja šteti njihovom okolišu i zdravlju.

Naravno, dotakli smo se i mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg jer ništa ne poduzima niti se javlja na očito konstantno zagađenje rijeke Ugrovače od strane firme FEAL-a, kojima je izgleda jedina specijalnost paljenje svijeća, postavljanje cvijeća i “davljenje” sv. Nikole da dođe u Široki Brijeg i jednom godišnje bojanje grba iznad Grada, gdje nam je između ostaloga kazao g. ChatGPT kako je moguće da je mladež HDZ-a BiH Široki Brijeg fokusirana na druge aktivnosti ili probleme, ili da jednostavno ne vidi zagađenje kao veliki problem.

Pitali smo ga zbog čega se u ovu problematiku nisu uključili predstavnici lokalnog ribolovnog društva, članovi DSR Borak i koja je njihova obveza osim uzimanja članarina ribičima da love ribu iz zagađenje rijeke.

Kompletan intervju s umjetnom inteligencijom iliti g. ChatGPT vodio je polu/inteligentni Mili Marušić, a isti možete pročitati u nastavku:

Možeš li mi napisati priču o Širokom Brijegu

Naravno, sa zadovoljstvom ću vam napisati priču o Širokom Brijegu.

Široki Brijeg je grad smješten u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, koji se ističe po svojoj bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini, prirodnim ljepotama i gostoljubivosti svojih stanovnika.

Legenda kaže da je Široki Brijeg dobio svoje ime po tome što se na njemu nalazi široka i prostrana planina, koja se diže iznad grada i pruža prekrasan pogled na okolne krajeve. Ova planina bila je izvor mnogih priča i legendi koje su se prenosile s koljena na koljeno, čime se bogatila kulturna baština ovog kraja.

Široki Brijeg je poznat i po svojoj duhovnoj baštini. Na njemu se nalazi Franjevački samostan koji je osnovan još u 17. stoljeću. Samostan je jedno od najvećih kulturnih dobara ovog kraja, a čuva mnoge vrijedne artefakte, među kojima su stari rukopisi, umjetnička djela, knjige i druge vrijedne stvari.

Grad se može pohvaliti i sa svojim sportskim uspjesima. Nogometni klub NK Široki Brijeg osnovan je 1948. godine, a danas predstavlja jedan od najuspješnijih klubova u BiH. Također, grad je poznat po svom rukometnom klubu HRK Široki Brijeg, koji je osvojio mnoge titule i postao jedan od najuspješnijih klubova u regiji.

Široki Brijeg ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Od prirodnih ljepota, kulturne i povijesne baštine, preko sportskih događanja i gastronomske ponude, ovaj grad će vas sigurno očarati svojom ljepotom i bogatstvom.

Nadam se da vam se svidjela ova priča o Širokom Brijegu i da ste saznali nešto novo i zanimljivo o ovom prekrasnom gradu.

Ako je Široki Brijeg tako lijep grad, zašto ga firma FEAL zagađuje svojim otpadnim vodama koje izljeva u Ugrovaču?

Zagađivanje bilo kojeg grada ili okoliša nije prihvatljivo, pa tako ni zagađivanje Širokog Brijega. Ako tvrtka FEAL zagađuje Ugrovaču svojim otpadnim vodama, to bi svakako trebalo biti zaustavljeno.

Otpadne vode mogu biti štetne za okoliš i zdravlje ljudi ako se ne obrađuju i zbrinjavaju na ispravan način. Stoga, tvrtka FEAL treba biti odgovorna i brinuti se o svojim otpadnim vodama na način koji će minimizirati utjecaj na okoliš. Ako je tvrtka FEAL uistinu odgovorna za zagađenje Ugrovače, trebala bi se suočiti s posljedicama svojih postupaka i poduzeti korake kako bi smanjila svoj utjecaj na okoliš.

U svakom slučaju, za bilo kakvu konkretnu informaciju o ovoj situaciji, preporučujem vam da potražite relevantne izvore informacija kao što su lokalni mediji, nevladine organizacije ili nadležna tijela, kako bi dobili sve potrebne informacije i sagledali cijelu situaciju.

Ali gradonačelnik Širokog Brijega svojim ugledom štiti FEAL i prikriva ta zagađenja na štetu svojih sugrađana!

Ako je gradonačelnik Širokog Brijega zataškavao zagađenje izazvano tvrtkom FEAL, to je neprihvatljivo. Gradonačelnik bi trebao biti odgovoran i brinuti o dobrobiti svojih sugrađana, a ne štititi tvrtku koja šteti njihovom okolišu i zdravlju.

Ukoliko postoji zagađenje koje izaziva tvrtka FEAL, potrebno je poduzeti mjere kako bi se to riješilo i spriječilo daljnje zagađivanje okoliša. Važno je da nadležne institucije i vlasti preuzmu odgovornost i djeluju u interesu građana.

Ako imate bilo kakve informacije o ovom slučaju, preporučujem da kontaktirate nadležne tijela i podijelite svoje informacije s njima. To može pomoći u rješavanju situacije i zaštiti okoliša.

Teško je ikome od nadležnih tijela vjerovati kada su skoro svi umreženi ili se boje. Kome da se obratimo onda?

Kada se suočavate s ovakvim problemima, može biti frustrirajuće pronaći pouzdan izvor informacija i pomoći. Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste dobili relevantne informacije i zaštitili svoje pravo na čist okoliš.

Prije svega, možete potražiti informacije kod nevladinih organizacija koje se bave zaštitom okoliša. Ove organizacije imaju stručnjake koji mogu pružiti relevantne informacije o situaciji i mogu pomoći u pružanju savjeta o tome što učiniti sljedeće.

Također, možete se obratiti neovisnom regulatornom tijelu koje se bavi pitanjima zagađenja okoliša. Ovo tijelo ima pristup informacijama i stručnjake koji mogu pružiti informacije o tome kako se baviti ovom situacijom.

Ako je situacija posebno teška, možda ćete morati zatražiti pravnu pomoć od odvjetnika koji se bave zaštitom okoliša ili drugih stručnjaka.

Konačno, ako se ne osjećate ugodno kontaktirajući bilo koje od ovih tijela ili organizacija, možete kontaktirati lokalne medije kako biste dobili medijsku pozornost za ovaj problem i potaknuli druge građane da se uključe u borbu za čisti okoliš.

Jedina udruga koja se javno izjasnila po ovom pitanju i javnosti prezentirala kao i nadležnim tijelima dokaze je bila udruga EKO Otpor, ali ništa se nije dogodilo. Lokalni portal OTPOR.Media je brojne reportaže isto napravio po tom pitanju, nekoliko gradskih vijećnika je javno na gradskom vijeću iznosilo te probleme, ali i dalje nitko ništa ne poduzima. Kako to?

Zaista je frustrirajuće kada se iznesu dokazi o zagađenju, a nadležna tijela ne poduzimaju nikakve korake za rješavanje problema. Međutim, važno je znati da su procesi koji se tiču ​​zaštite okoliša često složeni i dugotrajni. Nekada je potrebno dosta vremena i ustrajnosti da se situacija riješi.

Možda postoje različiti razlozi zbog kojih se čini da se ništa ne događa u ovom slučaju. Moguće je da su nadležne institucije pod političkim ili ekonomskim utjecajem, ili jednostavno nemaju dovoljno kapaciteta za bavljenje ovom problematikom.

Iako je frustrirajuće, važno je ne odustati. Nastavite poduzimati korake za zaštitu okoliša i javno iznositi dokaze o zagađenju. Organizirajte se s drugim građanima i organizacijama koje se bave ovom problematikom kako biste zajednički mogli djelovati.

Također, možete pokušati kontaktirati više nadležnih tijela i ustrajati u svojim naporima da privučete njihovu pozornost na ovaj problem. Ako ne dobijete zadovoljavajuće odgovore od lokalnih tijela, možete se obratiti višim razinama vlasti ili regulatornim tijelima kako biste dobili pomoć u rješavanju situacije.

Nije nam jasno zbog čega se u ovo ne želi uključiti mladež HDZ-a BiH Široki Brijeg kojoj su “puna usta” Širokog Brijega i kojima je izgleda jedina “borba” za svoje sugrađane paljenje svijeća, postavljanje vijenaca i bojanje grba iznad Grada jednom godišnje, i to ne svojim novcem, nego “žicaju” za boju od lokalnih firmi, a nisu u stanju ukazati na ovaj veliki problem zagađivanja rijeke Ugrovače od strane firme FEAL iako i oni vide taj problem ali šute o njemu!

Razlozi zbog kojih se pojedine organizacije ili pojedinci ne uključuju u borbu protiv zagađenja mogu biti različiti i složeni. Moguće je da je mladež HDZ-a BiH Široki Brijeg fokusirana na druge aktivnosti ili probleme, ili da jednostavno ne vide zagađenje kao veliki problem. Možda su im prioriteti drugačiji, a možda i nemaju dovoljno informacija ili resursa za angažman na tom području.

Važno je razumjeti da svatko od nas ima različite interese i da nije nužno da se svi slažemo oko istih tema. Ipak, važno je podsjetiti da je zaštita okoliša važna tema za cijelu zajednicu i da bi svatko od nas trebao biti svjestan svoje uloge u očuvanju okoliša za buduće generacije.

U ovom slučaju, čini se da postoje dokazi o zagađenju koje bi trebalo ozbiljno shvatiti i poduzeti korake za rješavanje problema. Važno je da se svi uključimo u zaštitu okoliša, bez obzira na naše političke ili ideološke poglede, i da podržimo mjere za očuvanje prirodnih resursa i okoliša.

Na koji način bi trebali nadležni kazniti firmu FEAL za zagađenje rijeke Ugrovače?

Ako je utvrđeno da je tvrtka FEAL zagađivala rijeku Ugrovaču i time povrijedila propise o zaštiti okoliša, nadležna tijela bi trebala poduzeti odgovarajuće mjere i kazne. To može uključivati novčane kazne, zatvaranje pogona, obustavu proizvodnje ili druge oblike sankcija.

U prvom koraku, nadležna tijela bi trebala provesti detaljnu istragu o zagađenju i utvrditi sve relevantne činjenice i dokaze. Nakon toga bi trebalo odrediti adekvatne sankcije u skladu s važećim zakonima i propisima.

U cilju sprječavanja budućih zagađenja, nadležna tijela bi trebala propisati strože propise o zaštiti okoliša te pojačati nadzor i sankcije za one koji krše propise. Također bi trebalo osnažiti i educirati građane o važnosti očuvanja okoliša te poticati tvrtke da usvoje održive prakse poslovanja koje ne štete okolišu.

Županijska inspekcija je već jednom ustanovila zagađenje i iste novčano kaznili i naredili im da očiste korito rijeke, a što oni iz FEAL-a nisu napravili, nego su se oglušili te nastavili dalje zagađivanje i ispuštanje otpadnih voda u rijeku Ugrovaču. Nedavno su opet na zahtjev portala OTPOR.Media izašli na teren, uzeli uzorke i sada čekamo drugu analizu. Ako se ustanovi kako su opet zagađivali okoliš svojim otpadnim vodama što bi se trebalo poduzeti od strane nadležnih?

Ako se ustanovi da je tvrtka FEAL ponovno zagađivala rijeku Ugrovaču, a inspekcija utvrdi točan opseg štete, nadležna tijela bi trebala poduzeti daljnje sankcije i mjere. To može uključivati još strože kazne od prethodne, privremeno ili trajno zatvaranje pogona, obvezu čišćenja korita rijeke i obnavljanje ekosustava, kao i druge sankcije.

Također bi se moglo razmotriti i povećanje nadzora nad tvrtkom, uključujući učestalije i temeljitije provjere, kako bi se osiguralo da se propisi o zaštiti okoliša poštuju. Nadležna tijela bi također trebala potaknuti tvrtku da usvoji održive poslovne prakse i tehnologije koje neće štetiti okolišu.

Važno je naglasiti da bi sve mjere koje se poduzimaju trebale biti u skladu s važećim zakonima i propisima, a cilj bi trebao biti sprječavanje daljnjeg zagađenja i zaštita okoliša za dobrobit svih građana i budućih generacija.

Lokalno ribolovno društvo DSR Borak isto se ne oglašava po ovom pitanju zagađenja rijeke, iako redovno uzimaju članarine mještanima kako bi mogli loviti ribu iz zagađene rijeke Lištice u koju se ulijeva kontaminirana rijeka Ugrovača. Što poručiti predstavnicima ribolovnog društvo DSR Borak?

Kao predstavnici lokalnog ribolovnog društva, članovi DSR Borak imaju odgovornost za zaštitu i očuvanje ribljeg fonda u rijeci Lištici, a time i zaštite zdravlja svojih sugrađana koji konzumiraju ribu iz te rijeke. Stoga bi bilo poželjno da se aktivno uključe u borbu protiv zagađenja rijeke Ugrovače, koja utječe na kvalitetu vode u rijeci Lištici, te se također izjasne o ovoj problematici.

Mogli biste poručiti predstavnicima ribolovnog društva da bi bilo dobro da razmotre svoju ulogu u očuvanju prirode te da se aktivno uključe u borbu za zaštitu okoliša i voda na tom području. Također bi bilo poželjno da se informiraju o utjecaju zagađenja na riblji fond te da poduzmu sve mjere koje su im na raspolaganju kako bi zaštitili riblji fond i zdravlje svojih sugrađana.

Hvala g. ChatGPT na ovom razumnom razgovoru za portal OTPOR.Media i nadajmo se kako će prevladati razum kod nadležnih i da će bar tebe poslušati, kada već neće nas!

Hvala vama na ovom razgovoru i nadam se da će se ovaj problem riješiti na najbolji mogući način u interesu građana Širokog Brijega i očuvanja okoliša. Slobodno se obratite ako imate bilo kakvih drugih pitanja ili tema za razgovor.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Dokaz razgovora:

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk