Elmedin Konaković: “Osmičina” tajna služba u korist SDA neovlašteno je prisluškivala stotine osoba, među njima novinare i političare

PRO Oglas

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Elmedin Konaković izjavio je u intervjuu u srijedu navečer da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ilegalno prlsluškivala na stotine osoba, uključujući političare i novinare, čime je teško optužio nekadašnje vodstvo i vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije.

Gostujući u programu N1 televizije, Konaković, koji je i čelnik vladajuće stranke Narod i pravda rekao je kako su zloporabe u OSA-i otkrivene nakon što je nova vlast preuzela pozicije a s mjesta direktora smjenjen Osman Mehmedagić Osmica, koji se smatrao bliskim Stranci demokratske akcije (SDA).

”Najvažnija je bila smjena šefa Obavještajno sigurnosne agencije. On je bio kapo, zaštitnik svih procesa”, istaknuo je Konaković.

Ustvrdio je kako postoje “stotine slučajeva prisluškivanja osoba, od političara do novinara, oponenta režima bez naloga suda”.

“Znam da su koristili duple kartice, da su mogli lažirati vašu, moju karticu i preuzeti naše pozive i sms poruke”, rekao je Konaković u intervju.

Svi ti slučajevi zloporaba su dostavljeni Tužiteljstvu BiH, dodao je.

Bivšeg ravnatelja OSA-e Osmana Mehmadagića Osmicu su nedugo nakon smjene početkom ove godine američke vlasti stavile na crnu listu sankcioniranih dužnosnika. Optužili su ga za zloporabe rada ove sigurnosne agencije u korist SDA.

Konaković je uvjeren kako je Osmica radio u interesu vrha SDA čemu je, kako kaže, svjedočio dok je bio član te stranke.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk