Erdogan se sastao s Putinom, najavio moguće produljenje sporazum s UN-om o ublažavanju svjetske prehrambene krize

PRO Oglas

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je nakon razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom da će uskoro biti moguće produljiti sporazum s UN-om o ublažavanju svjetske prehrambene krize tako da se ukrajinsko žito izveze na svjetsko tržište.

Moskva je u srpnju izašla iz sporazuma starog godinu dana kojim su stvoreni koridori za izvoz desetaka milijuna tona žitarica i gnojiva optužujući Zapad da istovremeno opstruira izvoz njezina žita i gnojiva.

Erdogan, koji je igrao važnu ulogu u tome da Putin pristane na dogovor, i UN pokušavaju ruskog predsjednika uvjeriti da se vrati u sporazum.

“Vjerujem da ćemo postići rješenje u kratkom roku”

“Kao Turska, vjerujemo da ćemo postići rješenje u kratkome roku”, rekao je Erdogan u Sočiju nakon prvog susreta s Putinom od 2022., koji je trajao tri sata.

Dodao je da su očekivanja Rusije dobro poznata i da nedostatke treba ukloniti te da Turska i UN zajednički rade na novom paketu rješenja kojima bi se eliminirale ruske kritike.

Putin je rekao da bi se Rusija mogla vratiti u sporazum o žitu ako Zapad istovremeno ispuni drugi dogovor s UN-om o izvozu ruske hrane i gnojiva.

“Bili bismo spremni razmotriti obnovu sporazuma i danas sam ponovno rekao gospodinu predsjedniku (Erdoganu) – učinit ćemo to čim se potpuno primjene svi sporazumi o uklanjanju barijera za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda”, istaknuo je Putin.

Dodao je da su neistinite optužbe Zapada da je izlaskom iz sporazuma Rusija izazvala prehrambenu krizu jer cijene hrane nisu skočile zbog toga.

Putin: Nije istina da hrane nema

“Nije istina da hrane nema”, istaknuo je Putin. “Zapad i dalje blokira izvoz žita i gnojiva iz Rusije na svjetsko tržište”, rekao je i dodao kako Rusija ove godine očekuje žetvu 130 milijuna tona od kojih bi se 60 milijuna moglo izvesti.

Dogovor o izvozu ukrajinskog žita preko Crnoga mora smatra se ključnim za rješavanje globalne nesigurnosti hrane i obuzdavanje cijena žitarica. Ukrajina također uvelike ovisi o prihodima od izvoza.

Kremlj nije bio zadovoljan načinom na koji se provodio pakt, službeno poznat kao Crnomorska inicijativa za žito. Moskva kaže da želi da se ukinu prepreke izvozu ruske hrane i gnojiva u zamjenu za daljnju suradnju i traži olakšanje od zapadnih sankcija na plaćanja, logistiku i osiguranje brodova.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija odbacile su pritužbe Moskve kao neutemeljene rekavši da njihove sankcije nisu usmjerene na rusko žito i gnojiva.

Otkako je okončala sporazum, Rusija je pojačala napade bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinske žitne luke i infrastrukturu za skladištenje. Ukrajina kaže da su u tim napadima uništeni deseci tisuća tona žitarica.

Proteklih tjedana Kijev je uspješno organizirao prolazak brodova kroz crnomorski koridor unatoč opasnosti od napada. Rusija je zaprijetila da će tretirati sve brodove koji pristaju u ukrajinske luke kao potencijalne vojne mete.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO