EUFOR tvrdi da nema informacije o Helezovim “bijelim miševima” tj kampovima za paravojnu obuku u BiH

PRO Oglas

Vojne snage Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) ne raspolažu informacijama ili dokazima koji bi potvrdili da u toj zemlji postoje kampovi za paravojnu obuku, kako to tvrdi ministar obrane BiH Zukan Helez, stoji u očitovanju koje je EUFOR danas dostavio medijima.

Zapovjedništvo EUFOR-a u Sarajevu navodi kako se redovito analizira stanje na terenu i prikupljaju informacije bitne za očuvanje mira u BiH, sukladno mandatu koji mu je povjeren, no da dokaze o postojanju ilegalnih kampova do sada nije dobilo.

Ministar obrane Helez prošlog je tjedna u jednom intervjuu izjavio kako ima podatke o postojanju kampova u kojima se provodi paravojna obuka na kojoj su instruktori Rusi, a da u tome povremeno sudjeluju i pripadnici policije Republike Srpske.

Naknadno je suočen s brojnim pitanjima kazao kako takvi kampovi postoje u općini Rogatica u istočnoj Bosni te na planini Maglić.

EUFOR je na upite medija s tim u vezi odgovorio kako te snage prate stanje na terenu, a za sada nemaju informacije o sigurnosnim ugrozama poput onih o kojima je govorio Helez. O tome ih nisu izvijestili ni iz tijela vlasti BiH.

Osim baze kod Sarajeva koju dijeli sa stožerom NATO-a u BiH, EUFOR ima još 19 timova za vezu diljem zemlje, a njihovi pripadnici redovito provjeravaju stanje na terenu, uključujući kontakte s lokalnim stanovništvom.

“EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja stanja u regiji s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša suradnja s predstavnicima vlasti u BiH je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regiji”, navodi se u priopćenju.

Ministar Helez jučer je svoje tvrdnje o postojanju kampova za paravojnu obuku iznio kao svjedok i u Tužiteljstvu BiH, koje je nakon njegovih izjava medijima otvorilo istragu.

Političari iz RS-a na Heleza su zbog svega pokrenuli seriju napada, uključujući zahtjev za njegovu smjenu s mjesta ministra.

Helez je tvrdnje o postojanju sumnjivih kampova iznio nakon što je ministar policije RS-a Siniša Karan izjavio kako u BiH djeluje između 100 i 120 “paradžemata”, odnosno izdvojenih zajednica radikalnih islamskih vjernika koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju. Ni Karan nije ponudio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO