EUROPOL ima sumnju kako je tužiteljica Kajmaković “krtica”

PRO Oglas

Milanko Kajganić, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, kazao je da je 2021. godine odlučio da formira tim tužitelja koji će raditi na predmetima Sky i Anom aplikacija nakon što su od EUROPOL-a obavješteni da je veliki broj kriptiranih podataka dostavljenih policijskim agencijama. Za koordinatora tima, u kojem je bilo pet tužitelja uz dva stručna suradnika, Kajganić je imenovao Dianu Kajkamović koja je bila rukovoditelj Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal. Objasnio je da su predmeti tužiteljima podijeljeni po regionalnom principu, piše Detektor.ba.

Na pitanje disciplinske tužiteljice Alene Nadarević Kurspahić o obavezama koordinatora, Kajganić je objasnio da nije bilo uspostavljenih procedura, te da nisu znali na koji način da presigniraju predmete.

“Ona je raspoređivala predmete na osnovu uvida u regiju. Ako se odnosi na osumnjičena lica iz Sarajeva, rasporedit će ga onima koji rade tu regiju“, rekao je Kajganić, objasnivši da se radilo o izvještajima i analizama koje su dobivali iz spomenutih aplikacija. Dodao je da su tužitelji u svojim istragama direktno komunicirali s policijskim agencijama.

Kajganić je naveo da su se kriptirani podaci dostavljali sigurnosnom vezom Siena preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a da su se otvarali pomoću pinova koje je dobivalo Tužiteljstvo. Kako bi ubrzao protok informacija, kako je naveo, u Hag je poslao tužitelje Dianu Kajmaković, Džermina Pašića i Dubravka Čamparu, s kojima su išle osobe iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske. Zadatak Tužiteljstva je bio da vodi evidenciju pinova koje traže policijske agencije radi preglednosti jer se nisu mogli tražiti ponovo.

Na pitanje disciplinske tužiteljice da li su u Tužiteljstvu kopirani CD-ovi na kojim su dostavljane kriptirane informacije, Kajganić je odgovorio da nije bila intencija da imaju kopije svih materijala, nego samo pregled onoga što se traži i dostavlja.

Kajganić je naveo da su u jednom trenutku obavješteni iz EUROPOL-a da neće biti dostavljani pinovi “dok se ne riješi situacija s mogućim curenjem podataka“, kao i “da je moguće da je u to uključena Kajmaković“.

Nakon što mu je, kako je rekao, 27. svibnja 2022. godine dostavljen izvještaj MUP-a Kantona Sarajevo u kojem se ime Kajmaković spominje u komunikaciji osumnjičenih, nju je smijenio s pozicije koordinatora, te zatražio da mu preda CD-ove s podacima. O tome su, dodao je, sačinili zapisnik.

Naknadnim pretresom sefa Kajmaković, po naredbi Suda BiH, pronađena su dva CD-a koja nije predala, te određena dokumentacija koju su tužitelji koji su radili na predmetima analizirali.

“Na osnovu informacija koje su pronađene, formirano je 14 novih predmeta“, rekao je Kajganić.

On je potvrdio tvrdnju Senke Nožica, pravne zastupnice Diane Kajkamović, da su predmeti formirani tek nekoliko mjeseci nakon što je pretresen njen sef, iako je rekao da se radi o značajnim informacijama, kao i da je Kajmaković od njega usmeno tražila da je prerasporedi nakon što je saznala da se njeno ime spominje u jednoj komunikaciji. Kajganić je naveo da se tajni podaci ne evidentiraju u CMS-u, ali da se informacije koje se dobiju “moraju pretočiti u naredbu“.

Ured disciplinskog tužitelja tereti Dianu Kajmaković, suspendiranu zamjenicu glavnog tužitelja, po tri točke disciplinske tužbe – za korištenje funkcije tužitelja radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužitelja, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Tužitelj Džermin Pašić je rekao da je bio dio tima koji je radio na predmetima koji su vezani za aplikacije Sky i Anom, te da je bio zadužen za regiju Sarajevo. On je rekao da tim nije imao šefa, te da su tužitelji definirali mjere koje će poduzimati istražitelji u radu na ovim predmetima.

“Tokom razmjene policijskih službenih informacija sa inspektorom Plakalovićem, Kajmaković je ušla u kancelariju i rekla mu: ‘Kada završiš, dođi kod mene u kancelariju’. On je poslušao i nakon toga se vratio. Rekao mi je da je verbalno napadnut jer razgovara sa mnom, te da sve informacije treba dostaviti njoj“, rekao je Pašić, pojasnivši da se radi o predmetima na kojima je on radio. Nakon toga, naveo je, od Kajmaković je tražio da o predmetima razgovara direktno s njim, a ne sa istražiteljem.

Na pitanje Lejle Čović, pravne zastupnice Kajmaković, da li je znao da je zadatak Kajmaković da raspoređuje nove informacije kada dođu, Pašić je odgovorio da zna da se to radilo, ali da nije postojala nikakva odluka. Na pitanje kome se predaju podaci nakon što se otvore, on je rekao da je bio iznenađen što Tužiteljstvo posreduje.

Glavna rasprava se nastavlja 3. srpnja, kada će svjedočiti bivši tužitelj Tužiteljstva BiH Mirza Hukeljić.

Detektor.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO