Evo što se događa s tijelom astronauta nakon godina boravka u orbiti

PRO Oglas

Svijet astronauta oduvijek zvuči primamljivo i svi smo, možda, ponekad maštali o putovanju u svemir. No, nova istraživanja pokazuju kako bivanje u bestežinskom stanju može ostaviti dugoročne posljedice na tijelo.

Svemirske misije koje traju dulje od 6 mjeseci kod astronauta uzrokuju gubitak koštane mase koji traje desetljećima nakon. Misije u trajanju od 6 mjeseci ili dulje uzrokuje gubitak koštane mase koji je jednak starenju od dva desetljeća. Od toga se samo polovica izgubljene koštane mase oporavi nakon godinu dana boravka na Zemlji.

Kosti, kao i mišići, uvijek rastu kako bi se oblikovale i preoblikovale pod stalnim mehaničkim naporom uzrokovanim gravitacijom. Kad te gravitacije nema, kosti, kao ni mišići se ne koriste i zbog toga tijekom dugog boravka u svemiru mogu zauvijek oslabiti.

Prethodne studije pokazale su kako oči, mozak, srce i kralježnica pa čak i stanice mogu biti oštećeni zbog duljeg boravka u svemiru što predstavlja velik izazov za buduće duže svemirske misije.

Ipak, specifičan program treninga, oprema i prehrana mogli bi biti ključni za očuvanje koštane mase astronauta tijekom misija.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO