Evo što točno trebate jesti kako bi izbjegli preranu smrt

PRO Oglas

Postoji mnogo savjeta o prehrani, ali znanost koja povezuje hranu i zdravlje nije uvijek jasna. Nova studija na tu temu jedna je od najopsežnijih dosad i identificirala je četiri obrasca prehrane povezana s manjim rizikom od smrtnosti. Analizirajući obrasce prehrane 119.315 ljudi tijekom 36 godina, istraživači su te obrasce usporedili s četiri skupa priznatih zdravih režima prehrane: Indeksom zdrave prehrane, Alternativnom mediteranskom prehranom, Indeksom zdrave biljne prehrane i Indeksom alternativne zdrave prehrane.

Čvrsto pridržavanje barem jednog od ovih obrazaca smanjilo je rizik od prerane smrti bilo kojeg uzroka i kardiovaskularnih bolesti, raka i bolesti dišnog sustava, pokazalo je istraživanje. Iako se dijete razlikuju, sve uključuju cjelovite žitarice, voće, povrće, orašaste plodove i mahunarke. To odgovara službenim smjernicama o prehrani za Amerikance (DGAs), primjećuju istraživači – smjernicama koje preporučuju više zdravih obrazaca prehrane koji odgovaraju individualnim preferencijama, kulturama i zdravstvenim potrebama te nude niz savjeta o prehrani na način koji ne šteti našim tijela. “Smjernice o prehrani za Amerikance imaju za cilj pružiti znanstveno utemeljene prehrambene savjete koji promiču dobro zdravlje i smanjuju glavne kronične bolesti”, kaže Frank Hu, nutricionistički epidemiolog sa Harvard TH Chan School of Public Health u Massachusettsu.

“Stoga je ključno ispitati povezanost između prehrambenih obrazaca koje preporučuje DGAs i dugoročnih zdravstvenih ishoda, posebice smrtnosti”, naglašava. Indeks zdrave prehrane, na primjer, daje preporučene količine za sve glavne skupine namirnica, uključujući voće, povrće i mliječne proizvode. Ocjena alternativne mediteranske prehrane je sveobuhvatna i uključuje podatke o voću, ribi, orašastim plodovima, alkoholu itd.

Zdravlje i prehrana su povezani

Zatim tu je Indeks zdrave biljne prehrane, koji rangira zdravu biljnu hranu (poput povrća i cjelovitih žitarica) u odnosu na nezdravu biljnu hranu (kao što su rafinirane žitarice i hrana s visokim udjelom šećera) i hranu životinjskog podrijetla. Konačno, Indeks alternativne zdrave prehrane uključuje sve, od povrća do slatkih pića, uglavnom kako je to povezano s kroničnom bolešću. Prema rezultatima ove najnovije studije, izvrsna je ideja početi slijediti barem jedan od ovih pristupa.

“Važno je procijeniti pridržavanje DGA-ovih preporučenih obrazaca prehrane i zdravstvenih ishoda, uključujući smrtnost, tako da se mogu izvršiti pravovremena ažuriranja”, kaže Hu. Iako istraživanje ne može definitivno reći da ove specifične prehrambene navike uzrokuju duži život – i oslanja se na podatke koje sami prijavljuju, a ne na bilo što znanstveno zabilježeno – povezanost je dovoljno jasna da pokaže zdravstvene prednosti dobre prehrane. Kao što je navedeno u Dijetalnim smjernicama za Amerikance, 6 od 10 odraslih osoba u SAD-u živi s barem jednom kroničnom bolešću povezanom s njihovom prehranom. U međuvremenu, poštivanje ovih smjernica nije se mnogo poboljšalo tijekom posljednjih godina. Ne nedostaje studija o prehrani i zdravlju, iako preporuke mogu varirati ovisno o dobi i našoj građi. Mahunarke, cjelovite žitarice i povrće često se preporučuju, dok je ribu, jaja i mliječne proizvode obično najbolje jesti umjereno, prema stručnjacima.

Jasno je koliko je važno posvetiti se zdravoj prehrani tijekom života ako želimo da ti životi traju što je moguće dulje.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO