Evo što trebate znati ako volite piti kavu, a imate poteškoće probavnog sustava

PRO Oglas

Mnogim ljudima je prva kava nakon ustajanja nezaobilazan dio jutra. Djeluje tako da ih razbuđuje, daje im energetski polet, dok miris i okus opija osjetila i nudi neopisivu razinu ugode. Još bolje, navodno ispijanje kave može donijeti zdravstvene prednosti i čak može pomoći u zaštiti vašeg mozga od demencije.

Premda je umjereno ispijanje ovog napitka sigurno za većinu, ljudima s refluksom kiseline, gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB), sindromom iritabilnog crijeva (IBS) ili upalnom bolesti crijeva (IBD) ne bi škodio oprez.

“Obično predlažemo smanjenje unosa kave za one s refluksom kiseline ili GERB-om”, kaže dijetetičarka Leslie Langevin. “To je zato što kofein smanjuje pritisak oko sfinktera između jednjaka i želuca i simptomi refluksa se mogu povećati, kao rezultat toga. Međutim, brojne studije su pokazale da sama kava nije uvijek povezana s pojačanim simptomima GERB-a. Stoga pacijentima kažem da preskoče rutinu ispijanja kave na nekoliko tjedana, a zatim je ponovo postepeno počnu piti i pratiti simptome.”

Ako se problemi nastave ili pogoršaju, Langevin preporučuje prijelaz na kavu bez kofeina ili razrjeđivanje obične kave bademovim mlijekom, kokosovim mlijekom ili mlijekom s niskim udjelom masnoće.

Dobro je znati i da ispijanje kave prije doručka može remetiti cirkadijalni ritam, upozoravaju stručnjaci Nacionalne zaklade za spavanje. “Vaš unutarnji sat otpušta hormon kortizol odmah po buđenju. Ipak, suprotno onome što biste očekivali, istraživanje je pokazalo da konzumacija kave zapravo smanjuje razinu kortizola.

Što to znači? Često se stoga navika ispijanja kave prije doručka manifestira negativno, uzrokujući pospanost koja ponovo nastupa nakon kratkotrajnog uzleta energije.

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO