Fadil na mukama: Vlada FBiH odobrila 12 milijuna, a još nema potpisa za nabavku vakcina

PRO Oglas

Nakon što je formirano ad hoc tijelo pri Vladi FBiH za nabavku vakcina te su sredstva u iznosu od 12 milijuna KM odobrena za vakcinu Sputnik V, trenutna odluka o nabavci vakcina ovisi o potpisu Zavoda za javno zdravstvo odnosno direktora Davora Pehara.

Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem u četvrtak je odobrila nabavku ruskih vakcina te je naglašeno kako će se u ovom postupku potpisati ugovori sa dvije kompanije, točnije banjalučkom firmom Krajinagroup i MGM farm Kakanj.

“Četiri firme su poslale pet ponuda, a poredale su ih po brzini isporuke, što je nama ključno, kao i po cijenama. Zanimljivo je da su sve cijene iste i iznose 17 eura po dozi”, kazao je Novalić.

Kako je na konferenciji za medije priopćio premijer Novalić, njegov zadatak u ovom procesu bio je potpisivanje pisma namjere, dok bi ugovore sa dobavljačima trebao potpisati Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH na čijem se čelu nalazi Davor Pehar. Upravo je Pehar i predsjednik ad hoc tima za nabavku vakcina kojeg je Vlada FBiH formirala prije nekoliko dana.

Međutim, iako je Novalić potpisao pismo namjere, nabavka vakcina i dalje je na čekanju, a razlog za to jeste Zavod za javno zdravstvo FBiH koji još uvijek nije potpisao ugovore sa dobavljačima.

Kako se doznaje, cjelokupni proces oko potpisivanja ugovora trebao bi biti okončan do ponedjeljka do kada je Vlada Federacije BiH dala rok Zavodu za javno zdravstvo da se izjasni o potpisu ugovora.

Ipak, i dalje postoji teoretska mogućnost da Zavod za javno zdravstvo na čelu sa Davorom Peharom ne potpiše ove ugovore do ponedjeljka što bi dovelo do novih problema u nabavci vakcina te bi znatno prolongiralo rok nabavke ruske vakcine za stanovništvo Federacije BiH.

Kako se neslužbeno doznaje, ukoliko se ovakav scenario ostvari, Vlada FBiH poduzet će određene korake kako bi se cijeli proces što prije okončao što vrlo lako može značiti i smjenu direktora Pehara.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH stupila je u pregovore sa banjalučkom Krajinagroup kompanijom te firmom MGM Kakanj. Prema dogovoru, firma MGM Kakanj obavezala se za nabavku ruskih vakcina tri dana nakon otvaranja akreditiva. S druge strane, Krajinagroup istu vakcinu može nabaviti u roku tri do četiri tjedna, a isporuka je u više kontingenata.

Vlada Federacije BiH bit će u mogućnosti da nabavi 350.000 vakcina putem ovih firmi.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO