Fakulteti koji su prodavali diplome imaju višemilijunski profit, poslovnu saradnju sa javnim institucijama i EU

PRO Oglas

Krajem veljače policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara provodili su operativnu akciju „Klaster“. Pretresi su vršeni na 18 lokacija zbog prodaje diploma. Slobode je lišeno deset osoba, a radi se o rektorima, dekanima i profesorima na nekoliko privatnih univerziteta u BiH. Nakon uhićenja, svih 11 osumnjičenih za prodaju diploma pušteni su na slobodu, uz mjere zabrane.

Mediji su ranije objavili da se istraga vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banja Luka (NUBL), Univerziteta UPS, Univerziteta Prometej, Europskog univerziteta Brčko distrikt, Internacionalnog univerziteta Travnik, Univerziteta u Travniku, Univerziteta modernih znanosti CKM Mostar i Visoke škole Union Mostar, Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment PIM i Paneuropskog univerzitet Aperion jer su od 2014. do danas izdali za sada neutvrđen broj krivotvorenih diploma o sticanju visokoškolskog obrazovanja.

Privatni fakulteti su unosan biznis

U međuvremenu, fakulteti koji su pod istragom Tužiteljstva BiH zbog prodaje diploma godinama posluju sa javnim institucijama, a neki od njih financirani su i od strane Europske unije.

Univerzitet u Travniku godinama izuzetno dobro posluje. Godišnji prihodi ovog fakulteta kreću se od dva do 10,5 milijuna maraka a i dobit im je višemilijunska. Na ovom fakultetu zaposlena je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Kako se navodi u njenoj službenoj biografiji na stranici Grada Sarajeva “zaposlena je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, u svojstvu docenta, na katedri za Historiju države i prava. Od 2019. godine obnaša funkciju prodekana za nastavu. Voditelj je Odbora za kvalitet na Pravnom fakultetu”.

Gradonačelnica Karić se nije oglašavala o prodaji diploma na ovom fakultetu.

Internacionalnom univerzitetu u Travniku javne ustanove čak su plaćale provjeru vjerodostojnosti diploma njihovih zaposlenih. Tako je Međunarodni aerodrom Sarajevo plaćao po 100 KM za provjeru vjerodostojnosti diplome radnika. Isto je radila i Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog Kantona.

Žurnal je ranije pisao o besmislenosti načina provjere diploma osobama koje su diplomirale na privatnim univerzitetima u BiH.

Ovaj Univerzitet ranije je dobio poticaje za razvoj privrede od Vlade SBK. Godišnji prihodi od osnivanja do danas su milijunski i kreću se od 1,2 milijuna do 4,3 milijuna maraka. Izuzetno uspješno poslovanje imalo je za rezultat i milijunsku dobit.

Fakultetu za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka (PIM) plaćane su usluge za sudjelovanje na seminarima, savjetovanjima i stručnim obukama od strane Mješovitog Holdinga ERS-MP Hidroelektrana na Trebišnjici i Regulatorna komisija RS. Za Ministarstvo trgovine i turizma ovaj fakultet radio je istraživanja tržišta.

U 2021. godini ovaj fakultet financiran je i od strane Delegacije EU u BiH. Fakultet za poslovni inženjering i menadžment zajedno sa Asocijacijom za demokratske inicijative dobio je 200.000 eura za projekat “doprinos akademske zajednice u zaštiti ljudskih prava u BiH”.

I od Ministarstva civilnih poslova BiH dobili su 15.000 Km za financiranje projekta “Demokratska učinkovitost i varijante populizma u Europi“.

Sa oko 20 zaposlenih i ovaj fakultet je uspješno poslovao. Od 2010. godine prihodi ovog fakulteta kretali su se oko milijuna do 2,8 milijuna maraka.

Nezavisni univerzitet Banja Luka ima godišnji prihod oko dva milijuna maraka. Od Europskog univerziteta Brčko distrikta MUP Kantona Sarajevo, Okružni sud u Bijeljini, Općinski sudovi u Gračanici i Lukavcu nabavljaju stručnu literaturu. I ovaj univerzitet ima milijunske prihode.

Paneuropski univerzitet Apeiron Banja Luka redovno je dobivao poslove za usluge stručnog obrazovanja odraslih od Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Miroslav Zotović iz Banja Luka. Ova ustanova plaćala je školovanje svog kadra i na Univerzitetu za poslovne studije

Od 2010. godine Paneuropski fakultet Aperion ima oko 110 zaposlenih. Izuzetno uspješno posluje sa prihodima koji se kreću od od 5 do 10 milijuna godišnje.

Univerzitetu modernih znanosti CKM iz Mostara redovno su plaćane usluge “obuke iz domena ATM sigurnosti “ od strane Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH Mostar. Stručno usavršavanje za potrebe službe sigurnosti ranije je ovom fakultetu plaćao i JP Međunarodni aerodrom Tuzla. Sa oko 20 zaposlenih godišnji prihodi ovog fakulteta kretali su se od 400 do 700 tisuća maraka godišnje.

Zurnal.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO