FOTO: 76. obljetnica i sjećanje na pobijene hercegovačke franjevce

PRO Oglas

Povodom 76. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, u Širokom Brijegu od 4. – 7. veljače održani su “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”, a koje priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Sv. mise za pobijene franjevce i puk započele se 4. veljače. Kroz prva tri dana predvodili su ih zlatomisnici rodom iz župe Široki Brijeg. Prvu večer predvodio je fra Karlo Lovrić, drugu večer fra Vitomir Musa, i treću večer fra Dane Karačić.

Kroz spomenuta tri dana podijeljene su i nagrade onima koji su sudjelovali na “X. natječaju” s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade su dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast djeca

Prva nagrada pripala je sestrama Valentini i Ivani Begić, učenicama OŠ Vranić za prozni rad pod nazivom “Širokobriški mučenici”. Drugu nagradu osvojila je Marta Crnjac, učenica Druge OŠ u Širokom Brijegu, njezin rad nosi naslov “Pobijeni hercegovački franjevci”. Treća nagrada ide u ruke učenici Prve OŠ Široki Brijeg Natali Topić za literarni rad “Pobjede nad pobjedama”.

Natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast mladeži

Prva nagradu dobila je Andrea Šakota, učenica IV.b r. Gimnazije fra Dominika Mandića na Širokom Brijegu. Njezin rad nosi naslov “Uvijek vjerni vama”. Drugu nagradu dobila je Petra Smoljan, učenica 3. r gimnazije Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku za pjesmu “A sada ti, druže”. Treća nagrada otišla je u ruke Gabrijela Prce, učenika 3. r. gimnazije u Stocu. Napisao je pjesmu “Braća anđela”.

Natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast odrasli

Prva nagrada pripala je Željku Lekiću iz Drvara. Napravio je suhom olovkom crtež 66 križeva (spomenik) i 66 križeva (grobnica). Druga nagrada je otišla u ruke poznatog pjesnika Borislava Arapovića za ulomak iz neobjavljenog spjeva Crofrana pod naslovom “Lux in tenebris (Svjetlo u tami)”. Treću nagradu osvojio je Miro Čugura za slikarsko djelo “CCCV-LXVI” kojim je povezao 305. obljetnicu Sinjske alke i 66 pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Godišnjica koja je obilježila povijest Širokog Brijega

Četvrtoga dana, na sami dan Obljetnice, 7. veljače, hodočasnici iz Crnih Lokava i Mokroga oko 14 sati stigli su na Brig, a ubrzo iza njih i 20-ak maratonaca koji su krenuli iz Crnih Lokava, gdje ih je sve dočekao fra Miljenko Stojić ispred ratnog skloništa, kako bi na ovaj način simbolično odali počast i uz molitvu prisjetili se stravičnog partizanskog zločina 1945. kojeg su partizani počinili nad nedužnim franjevcima.

U 16.00 sati započela je zajednička molitva pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nakon toga nastavljena molitva pred grobom gdje je trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. I na kraju ovog tužnog dana u povijesti Širokog Brijega, uslijedila je sv. misa koju je predvodio dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

VIŠE FOTOGRAFIJA možete pronaći na službenoj Facebook stranici portala OTPOR.Media:

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO