FOTO: Župa Široki Brijeg posebno i svečano proslavlja svetkovinu Velike Gospe

PRO Oglas

Svečanim Misnim slavljima u devetnici, na uočnicu i na sam blagdan, župa Široki Brijeg posebno i svečano proslavlja svetkovinu Velike Gospe.

Već od ranog jutra tisuće hodočasnika pohodilo je ka crkvi na Brigu, a Svete mise bez propovijedi su započele u 5.00, 6.00, 7.00, 8.00 i 9.00 sati. Dok su brojni svećenici svo vrijeme neumorno u sakramentu svete ispovijedi zazivali Božje milosrđe i opraštali grijehe.

Ovogodišnje središnje Misno slavlje u 11 sati, ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodi fra Jozo Grbeš, provincijal iz Mostara.

FOTO: Mili Marušić

Dok je svečanost uveličavo širokobriješki Zbor “Sveta Cecilija”.

Od 1844. godine, kada su fratri “brez kruva i krova” stigli iz Kreševa na Široki Brijeg i stavili svoju tadašnjost i budućnost u ruke Djevici Mariji na nebo uznesenoj, neraskidivim su vezom povezani Široki Brijeg i njegova Gospa. Ona je postala Širokobriješka Gospa, a on, pust i nenaseljen, njezino trajno boravište, postao je Gospin Široki Brijeg.

FOTO: Mili Marušić

U svim vremenima, i preko 170 godina nije prestajala molitva generacija naših očeva i majki, braće i sestara, pješice i često bosi su joj hodočastili i na koljenima bezbroj puta oko njezina kipa obilazili.

Već dugi niz godina Gospina devetnica na Širokom Brijegu je postala povlašteno vrijeme za sve njezine štovatelje. Za mnoge je najvažniji duhovni događaj kroz cijelu godinu, pa tako i danas za tisuće vjernika koji su pohodili na Brig.

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO