“FRKA U SPLETKI” – Sve veća sumnja na treće i četvrto cijepljenje koje je toliko je učinkovito da nije preporučljivo!

PRO Oglas

U pojedinim državama moguće se cijepiti četvrtom dozom vakcine protiv koronavirusa. Međutim, stručnjaci nisu sigurni da li je potrebno sve ljude cijepiti četvrtom dozom.

Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) je dozvolila da se četvrtom dozom cijepe osobe s 50 i više godina, kao i oni čiji je imunitet narušen. U američkom Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) su skeptični da je potrebno da se zdrave odrasle osobe cijepe četvrtom dozom.

Ovakva odluka je donijeta nakon što su objavljeni rezultati izraelskog istraživanja prema kojima cijepljenje četvrtom dozom cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech daje najmanje šest tjedana zaštite od teških simptoma, ali da pruža kratkoročnu zaštitu od mogućnosti zaraze – četiri tjedna od cijepljenja.

“Nema dobrih dokaza”

Još nije jasno i potpuno utvrđeno koliko je učinkovito cijepiti se četvrtom dozom. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) nisu dali službenu preporuku te su poručili da u ovom trenutku nema jasnih dokaza.

“Ono što znamo iz imunologije jeste ako se osoba cijepi booster dozom dogoditi će se privremeni rast neutralizirajućih antitijela. Međutim, uočavamo da se razina tih neutralizirajućih antitijela rapidno smanjuje. To se događa poslije cijepljenja i trećom i četvrtom dozom”, ukazala je Soumya Swaminathan iz WHO-a.

Profesor medicine na Univerzitetu Alabama Paul Goepfert je suglasan sa Swaminathan. Također je naglasio da se nakon cijepljenja četvrtom dozom ne postiže mnogo toga. Nije siguran da li je prihvatljivo uvjeravati da se svi trebaju cijpiti četvrtom dozom.

Za profesoricu na Školi medicine Duke-NUS je najvažnije to što je cijepljenje smanjila broj osoba koje imaju teške simptome zaraze.

Godišnja cijepljenje booster dozom?

Američki infektolog i glavni savjetnik za medicinska pitanja u Bijeloj kući Anthony Fauci je u siječnju izjavio da će se ljudi možda morati cijepiti svake dvije godine.

No, Swaminathan smatra da će se periodično možda morati cijepiti samo zdravstveno ugroženi. Podsjetila je da trenutno dostupna cjepiva možda neće biti učinkovite protiv eventualno novih sojeva koronavirusa. Međutim, nije potpuno isključila mogućnost godišnjeg cijepljenja protiv koronavirusa u kombinaciji s cjepivom protiv gripe.

Podvarijanta omikron soja

Iz WHO-a su prošlog tjedna priopćili da je stopa preminulih od koronavirusa najniža od početka pandemije. U međuvremenu podvarijanta omikron soja nazvana BA.2 postaje sve dominantnija među zaraženima. Riječ je o zaraznijoj podvarijanti omikrona.

Stručnjaci smatraju kako je potrebno biti oprezan iako ova podvarijanta ne prouzroči teže simptome u odnosu na omikron soj, prenosi CNBC.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO