General Glasnović najponosniji na Brigadu Kralj Tomislav! Čestitke svim pripadnicima!

PRO Oglas

2.srpnja 1992. osnovana je Brigada “Kralj Tomislav”. Biti zapovjednikom jedne takve udarne brigade, bila mi je posebna čast. Svim pripadnicima brigade Kralj Tomislav kao i njihovim obiteljima čestitam 30. godišnjicu osnutka brigade, a sve poginule i umrle pripadnike brigade koji su svoje živote dali za Domovinu, neka Gospodin primi u svoje Nebesko kraljevstvo, u Vječnu domovinu na nebu. Njihovim obiteljima izražavam iskrenu sućut. Nikakvi vatreni govori nikada neće moći nadoknaditi vaš gubitak i umanjiti vašu bol.

Brigada Kralj Tomislav bila je posebna. Bez lažne skromnosti tvrdim da je borbena spremnost brigade bila na većoj razini nego većina postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. Sami pogled na njihov ratni put potvrđuje te navode. Brigada je bila kralježnica obrane OZ Sjeverozapadne Hercegovine. Snaga i moć brigade Kralj Tomislav nije se nalazila samo u njenoj popunjenosti, opremljenosti i obučenosti nego i u čvrstom karakteru ljudi s ovih prostora. A bez pomoći Duvnjaka u dijaspori koji su opskrbljivali brigadu novčanim i materijalnim sredstvima nikada ne bismo mogli izvršiti postavljene nam borbene zadatke.

Dok su mnogi hrvatski vojni obveznici pobjegli, brigada je u svom sastavu imala i Vod dragovoljaca stranih državljana, koji su došli pomoći hrvatskom narodu u obrani od agresora. Bili su izvrsni i pouzdani vojnici, a više njih je dalo živote i bilo ranjeno za našu slobodu. Također bojna HOS-a bila je integralni dio HVO brigade Kralj Tomislav. Hrabra, pouzdana vojska koja je junački ratovala, odbijala agresora i štitila narod tijekom cijelog Domovinskog rata. Onako kako zaboravljamo doprinos HOS-a, tako zaboravljamo i doprinos HVO-a, njegova 4 ZP i brojne postrojbe, bez kojih danas ne bi postojala Hrvatska u sadašnjim granicama. Ponosan sam što sam bio zapovjednik tih momaka. Kada bi trebalo u dvije riječi opisati duh i moral brigade Kralj Tomislav ja bih samo rekao – Ljilja Zrno, pripadnica saniteta HVO Brigade Kralj Tomislav koja je prije nego je preminula izjavila “Da imam deset života, dala bi ih sve za svoj narod.”

Ali nije se dovoljno samo sjećati, moramo pisati svoju povijest i širiti istinu o Domovinskom ratu. Mi koji smo preživjeli ne smijemo zanemariti činjenicu da boj za jedinstveno hrvatsko biće u BiH, Hrvatskoj i dijaspori još uvijek traje. Apatija je postala novi Ateizam. Nažalost danas gledamo kako pripadnici i sljedbenici Crvenog plemstva nastavljaju sa sustavnim brisanjem kolektivne memorije hrvatskog naroda, želeći ukinuti čak i mirovine pripadnicima HVO-a negirajući njihove zasluge, a čija žrtva im je omogućila da danas budu tu gdje jesu. Ali nema očajavanja, neke povijesne činjenice još uvijek nisu poznate općoj javnosti, s odmakom vremena istina će pronaći put jer Bog je gospodar povijesti.

Žao mi je što sam spriječen sudjelovati na obilježavanju 30. obljetnice Brigade, želim vam sve najbolje i čuvajte se vatrene vode, osmijeha Engleza, starih ratnih priča, majmunskih boginja, Livnjaka i Mostaraca. Božji blagoslov i vojnički pozdrav.

Hrvatski general, Željko Glasnović

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO