Glavni tajnik NATO-a opravdava slanje kazetnih bombi Ukrajini: Vodi se brutalni rat

PRO Oglas

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pokazao je razumijevanje za aktualno razmatranje u Sjedinjenim Američkim Državama da se Ukrajina naoruža kazetnim streljivom protiv Rusije.

“Suočeni smo s brutalnim ratom”, rekao je Stoltenberg, istaknuvši da obje strane koriste kazetne bombe.

Međutim, Stoltenberg je naglasio da Ukrajina koristi kazetno streljivo za obranu.

“Rusija koristi kazetno streljivo za napad, za invaziju na Ukrajinu. Ukrajina koristi kazetno streljivo da se zaštiti od agresora”, rekao je.

Stoltenberg je rekao da je na pojedinačnim saveznicima da odluče koje će oružje i opremu poslati Ukrajini, ali je istaknuo da NATO nema zajednički stav o korištenju kazetnih bombi.

Američki mediji u četvrtak su objavili da će SAD, kako se očekuje, opskrbiti Ukrajinu kazetnim streljivom za njezinu borbu protiv ruske invazije.

List New York Times citirao je neimenovanog visokog dužnosnika administracije predsjednika Joea Bidena, bez navođenja pojedinosti.

Kazetno streljivo, zabranjeno u više od 120 zemalja, ispušta mnogo manjih bombi koje mogu neselektivno ubiti na velikom području, prijeteći civilima.

Streljivo je kontroverzno jer neeksplodirani “zvončići” mogu ostati na tlu godinama i kasnije možda detonirati.

Human Rights Watch u nedavnom je izvješću objavio da i ruske i ukrajinske snage koriste kazetno streljivo, pozivajući obje zemlje da ih prestanu koristiti i apelirajući na SAD da ih ne isporučuju.

Očekuje se da će Bidenova administracija paket objaviti u petak, izvještava CBS News.

Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa rekao je da se on protivi nastavku uporabe kazetnog streljiva.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO