Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH: Lov na prodavače diploma nije gotov, on je tek počeo!

PRO Oglas

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić obratio se u četvrtak javnosti te se u svom obraćanju fokusirao na borbu protiv organiziranog kriminala i visoke korupcije.

U prvom dijelu obraćanja, Kajganić se osvrnuo na akciju “Klaster”, koja je prije par dana provedena u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH. S tim u svezi, pohvalio je direktora i sve pripadnike SIPA-e na izvanredno izvedenim radnjama, za koje je naveo da su trajale od 2021. godine.

-Važno je naglasiti da tijekom dvije godine nije došlo do neovlaštenog objavljivanja informacija u javnost. Na žalost, nakon lišenja slobode, pojavile su se u javnosti određeni dokumenti koji mogu naštetiti predmetu i postupanju agencija i tužiteljstava, upozorio je glavni tužitelj skrećući pozornost da se objavom određenih dokumenata u javnosti dovelo u opasnost policijske službenike.

Curenje informacija

-Nitko ne želi nečiji život dovesti u opasnost. Molim javnost i medije da vode računa. Tužiteljstvo BiH će provjeriti kako je došlo do objave određenih dokumenata koji potiču iz Tužiteljstva i o tome izvijestiti javnost, poručio je Kajganić uz ocjenu da je akcija “Klaster” jedan od najznačajnijih predmeta u borbi protiv korupcije u BiH.

-Od 2021. godine smo sa SIPA-om provodili istražne radnje korištenjem policijskih metoda i došli smo do dokaza da u BiH postoji organizirana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma, što smatramo da je temelj za svaku drugu korupciju koju oni koji kupe diplome rade, jer možemo samo zamisliti kako se netko tko kupi diplomu visokoškolske ustanove ponaša kada uđe u tijela vlasti i policijske agencije, obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo… To je sustavna korupcija a zlouporabe su katalizator sve korupcije u BiH, istaknuo je Kajganić i iznio podatak da je Tužiteljstvo došlo do dokaza da je kupljena i diploma inženjera građevinarstva.

-Dozvolimo li da diplomirani inženjeri građevinarstva to postanu kupovinom diplome, dolazimo u situaciju da nam se desi i situacija onoj u Turskoj i Siriji tijekom zemljotresa. Tužiteljstvo smatra da pravna lica koja omoguće za nekoliko tisuća eura stjecanje diplome ne trebaju postojati i učinit ćemo sve da kroz kazneni postupak dokažemo i poduzmemo sve što možemo i u procesu osiguramo da ih se adekvatno kazni, najavio je.

U konkretnom predmetu, radi se o nekoliko desetina predmeta u svezi sumnjivog izdavanja diploma u oba entiteta i Brčko Distriktu.

-Ovo je samo vrh ledenog brijega i mi smo Sudu BiH uputili prijedlog za određivanje pritvora za pet osoba, dok smo za njih šest predložili mjere zabrane. Među njima su rektori i dekani sveučilišta, direktori, profesori. Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza vidjeli smo da je na pojedinim visokoškoslim ustanovama moguće u roku od pet dana steći zvanje profesora ili doktora znanosti, upozorio je Kajganić i dodao da se te osobe tereti za organizirani kriminal, dok je za organizatora predviđena kazna od u trajanju od 10 godina zatvora ili više.

-Tužiteljstvo BiH će, zajedno s ostalim tužiteljstvima, raditi kako bismo proveli istragu i provjerli sve činjenice do kojih smo došli, poručio je glavni tužitelj uz ocjenu da im predstoji drugi dio posla, koji je dosta obimniji.

Inspekcije kao najslabija karika

-Mi smo spriječili eventualno uništavanje evidencija i matičnih knjiga kako bi se izbjeglo kaznenu odgovornost. Zlouporabama je osiguran novac kao protupravna imovinska korist i teretimo ih za pranje novca. Imovina će biti zaplijenjena, istakao je Kajganić uz napomenu da je, u ovoj fazi predmeta, bitno spriječiti uništavanje dokaza i utjecanja na svjedoke.

-Predmetom su obuhvaćeni privatni fakulteti kroz koje smo dokazali zlouporabe ali, ako dođemo do dokaza da i na javnim fakultetima toga ima, naravno da ćemo djelovati. Činjenica da se diplomu može kupiti na benzinskoj crpki govori da inspekcijska tijela ne rade svoj posao. Tražit ćemo od njih pomoć iz njihove nadležnosti. Svi se trebamo uozbiljiti a inspekcija biti rigoroznija i utvrditi kako je, bez obzira na kontrole, moguće diplomu kupiti, riječi su Kajganića koji je naveo i da postoje osobe koje, umjesto da spriječe izvršenje kaznenih djela, pomažu njihovo vršenje.

Tako su tijekom 2022. godine uhićeni nekoliko policajaca i jedan sudac jer su odavali informacije o istragama dok je početkom ove godine uhićen i jedan uposlenik Tužiteljstva BiH.

Glavni tužitelj ponovio je i da je zabilježeno da se službenim vozilima prevoze kokain i ubojice preko granice BiH i regije te najavio i da će ove godine biti podignute optužnice u predmetima vezanim za korištenje ‘Sky’ aplikacije.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO