Godišnjica smrti legendarnog hercegovačkog hajduka Andrijice Šimića

PRO Oglas

Veliki hercegovački narodni junak, ovdašnji hajduk Andrijica Šimić, preminuo je na današnji dan 5. veljače u Runovićima, a mnogi u Splitu drže kako je njihov sportski ponos HNK Hajduk ime dobio upravo po Andrijici i odmah si uz ime “prikačio” i pridjev hrvatski.

Šimić je rođen 1833. godine u Alagovcu (Općina Grude), a iz iste loze Šimića potječe i negdašnji hrvatski reprezentativni nogometni kapetan Dario Šimić (njegov pradjed i Andrijica su braća), iako se ovaj mlađi Šimić proslavio noseći Dinamov, a ne Hajdukov dres.

Andrijica Šimić je svojim djelovanjem postao legendom među Hrvatima u Dalmaciji i Hercegovini, s obje strane granice (i austrijske i turske u ono doba).

Smatra se da je njegova hajdučija ohrabrila tamošnje pučanstvo na ustanak protiv turskih vlasti (ustanak u Gabeli).

Nakon što je dugo uspijevao umaći i turskim i austrijskim vlastima, uhićen je 14. siječnja 1871. u kući obitelji Garčevih koja ga je izdala, u Podosoju, dok su preostali članovi njegove družine uhićeni u zaseoku Prodanima kod Zagvozda.

Nakon što je uhićen, suđeno mu je. 22-dnevno suđenje je počelo 16. lipnja 1872. godine. Značajno je za povijest hrvatskog jezika i hrvatskog sudstva što je ovo bila sudska rasprava na hrvatskom jeziku u austro-ugarskoj Dalmaciji. Osuđen je na 33 godine koje je proveo u zatvoru u Koperu.

Uhvaćen je u mjestu Vinica, dok je njegov član iz družine Jovo Kadijević ubijen, zbog bježanja od organa vlasti, inače Andrijica je po narodnim predanjima otkupljivao tursku zemlju za Viničane i gradio im kuće, također im je i darovao konje i krave, što je razlog vrlo vjerojatno zašto ga i dan danas u Zagori i Hercegovini smatraju za narodnog junaka, svojevrsnog našeg Robin Hooda!

I nakon tolikih godina provedenih u zatvoru, kad je izašao, bio je živom legendom. U središtu Splita, na Rivi priređen mu je veličanstven doček, dok je on po selima bio tretiran kao živa legenda, pričajući svoje priče do kraja života.

Umro je 1905. godine. Pokopan je tik do groba njegova izdajnika Ante Garca, koji je organizirao njegovo uhićenje 1871. godine.

Odabir imena splitskog Hajduka kojem je dodano u imenu “hrvatski” u svezi je s junaštvima hajduka Andrijice Šimića.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO