Google nadograđuje Chrome OS: Dolazi snimanje ekrana i još hrpa drugih noviteta

PRO Oglas

Google je najavio nekoliko zanimljivih noviteta koji uskoro stižu na Chrome OS. Nadogradnja je, prenosi Verge, najavljena za ožujak, a glavna joj je značajka ugrađeni snimač ekrana koji, prema izvoru, služi kao veliko olakšanje učenicima i učiteljima koji pohađaju i drže online nastavu.

‘Učitelji već dugo snimaju predavanja kako bi učenicima pomogli pri domaćoj zadaći i učenju za ispite, no prošla godina je cijelu stvar učinila kritičnom za virtualno obrazovanje’, piše u službenom blogu.

Proces aktivacije snimanja relativno je jednostavan: sve što treba napraviti je pritisnuti tipku na Chromebooku i pričekati odbrojavanje prije početka snimanja. Dok Chromebook nastavlja snimati, na desnoj strani će se upaliti crveni kružić.

Drugi alati za studente uključuju poboljšani sustav za čitanje teksta ChromeVox koji u najnovijoj verziji donosi nekoliko novih značajki: glas se mijenja zavisno o jeziku, a postavku je moguće aktivirati u izborniku.

Roditelji sad mogu koristiti Familiy Link (Googleovu aplikaciju za roditelje) kojom je moguće pratiti dječje školske i privatne račune. Ovo uključuje ograničavanje vremena pred ekranom, diktiranje vremena odlaska u krevet i druge restrikcije koje roditelji mogu aktivirati.

Stiže i novi hardver

Google je najavio da će ove godine izbaciti čak četrdeset novih Chromebookova. Svaki model je, kaže tehnološki div, opremljen ‘komponentama koje pružaju izvrsna iskusva na Google Meetu i Zoomu.’

Kako bi školama pomogao pri izboru, Google je nabrojao konfiguracije iz Samsunga, Lenova, HP-a, Della, Asusa i Acera te pomogao izabrati one prave. Kompanija preporuča nizu startnih modela poput Acerovog Chromebooka Spin 511 i Lenovovog 300e, kao i malo skuplja računala poput Chromebooka Spin 713 i Samsungovog premijskog Galaxy Chromebooka.

Dio ovih uređaja podržava LTE. Google ovu značajku naziva ‘Always Connected’, odnosno ‘Uvijek spojeni’ te naglašava njihovu važnost u slučaju studenata sa ograničenim pristupom internetu (premda je cijena LTE laptopa uvijek više od onih bez).

Unosno tržište

Chromeboock je vrlo popularno računalo za edukaciju, dijelom zato jer nije skup, a dijelom zbog Google Classrooma, Googleovog edukacijskog portala. 2020. je bila najbolja godina za američkog proizvođača prije svega zbog povećane potrebe za edukacijom od kuće.

Google, tim rečeno, svoje uređaje isporučuje u urede i škole od samog početka pandemije. U ranim danima virtualnih učionica Google je dozvolio do 100 ljudi u razgovoru po Google računu. Kompanija je dodala i nove značajke u Meet kako bi se sukobila sa konkurentima iz Zooma i Microsofta.

tPortal.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO