Govorili su da lažemo! “Gazde” zatražile hitne izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca

PRO Oglas

Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike od Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine dostavljena je inicijativa s tekstom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, te je istom zatraženo pokretanje odgovarajućih aktivnosti u cilju dostavljanja navedenog teksta zakona u dalju proceduru.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca su što se Federacija Bosne i Hercegovine, odnosno Bosna i Hercegovìna susreće s problemom nedostatka radne snage, posebno u proizvođačkim, uslužnim i drugim djelatnostîma.

To se posebno odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentirani na izvoz, a i zbog nedostatka radne snage, koji je jedan od aktualnih problema u posljednjih nekoliko godina sa kojim se suočavaju domaći privrednici, posebno izvoznici, bez obzira što na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima za koje poslodavci smatraju da su deficitarna zanimanja, a te osobe ne traže posao, već su na evidencijama zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje i nekih drugih socijalnih naknada, koje ostvaruju kao nezaposlene osobe.

Navedenim prednacrtom zakona utvrdit će se postupak i procedura izdavanja radne dozvole, koju će propisati pravilnikom federalni ministar za rad i socijalne politike.

Ministarstvo je, usprkos opredjeljenju da se prednost uvijek daje domaćoj radnoj snazi, zbog sve većeg broja zahtjeva poslodavaca i sve veće potražnje deficitarnih zanimanja na tržištu rada prihvatilo inicijativu poslodavaca da se urade izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca kako proizvodnja i ukupna poslovna zajednica ne bi trpjeli gubitke zbog preobimnih i dugotrajnih administrativnih procedura kod izdavanja dozvola, kaže se u priopćenju federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

-Naše je opredjeljenje da je domaća radna snaga uvijek prioritet, ali smo svjesni da zbog nepouzdanih evidencija nezaposlenih mnogi poslodavci ne mogu naći radnike, a zakon ne dozvoljava uvoz radne snage bez obzira što stanje na evidencijama ne odgovara stvarnom stanju u praksi, zbog čega je sve zastupljenije sivo tržište rada. Kako bismo smanjili rast sivog tržišta rada mi smo krenuli u izmjene ne samo ovog zakona, nego i Zakona o radu gdje smo radili izmjene koje dopuštaju rad studentima na šest mjeseci tijekom jedne kalendarske godine. Sve s ciljem da popravimo stanje na tržišta rada i osiguramo bolje uvjete rada – izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Prednacrt zakona poslat je na mišljenja, a nakon prikupljenih mišljenja bit će pušten u daljnju proceduru donošenja, navodi se u priopćenju Ministarstva.

OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk