Građani ŽZH izgleda “džaba” svoju stolicu (govna) testirali na nevidljivu krv!

PRO Oglas

Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke pozvao je prije četiri dana lokalno stanovništvo starije od 50 godina da u prostorijama zavoda besplatno preuzme testove za testiranje nevidiljive krvi u stolici.

Bilo je to 24. travnja ove godine. Testovi su u međuvremenu preuzeti. Svrha takvih testova je, naime, da u ranoj fazi otkriju oboljenja usko povezana s pojavom karcinoma debelog crijeva.

“Otkrivanjem karcinoma debelog crijeva u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi. Otkrivanjem bolesti u početnom stadiju, izgledi za izlječenje su veliki. Štoviše, otkrivanjem sitnih izraslina (polipa) iz crijeva može se spriječiti nastanak bolesti”, objavili su ranije na stranicama zavoda.

Međutim, problem je što je nekima od tih testova (možda i svima, to nismo mogli utvrditi) rok trajanja istekao.

Na samim testovima piše da se ne koriste ako im je istekao rok trajanja, a upravo redakciji portala Bild.ba se javilo više ljudi s područja Županije koji tvrde da je na testovima koje su preuzeli rok trajanja istekao i da sumnjaju u validnost samog testa. “Što sam džaba gledao u svoje govno”, govori nam jedan gospodin uz ciničan podsmjeh, pokazujući fotografiju na kojoj je jasno da je rok trajanja testu istekao prije gotovo pola godine.

Rok trajanja ima svoju svrhu

Portal Bild.ba je kontaktirao liječnika Ludviga Leticu koji nam je objasnio kako funkcioniraju ti testovi, kazavši kako rok trajanja ima svoju svrhu.

“Test za otkrivanje krvi u stolici je imunokromatografski test koji djeluje na principu vezanja ljudskog hemoglobina na antitijela koja su nanesena na testnom uređaju. Ti testovi mogu biti ispravni i nakon što im je rok trajanja istekao, ali mogu biti i neispravni. Rok trajanja na njima ima svoju svrhu i nije bez razloga otisnut”, rekao je Letica za Bild.ba.

Inače, kada je u pitanju ŽZH, ali i ostatak BiH, karcinom debelog crijeva je velik uzročnik smrtnosti kod oba spola. Testiranje nevidljive krvi u stolici može spriječiti nastajanje polipa pa i samog karcionoma, a u konačnici i smrti.

Testovi s isteknutim rokom trajanja sve to mogu prikriti ili pokazati lažne rezultate. Portal Bild.ba poslao je upit Zavodu o tome zašto je ljudima dijelio neispravne testove i njihov odgovor naknado će biti objavljen čim ga dobiju.

Ivan Crnjac / Bild.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO