Gradnja vodovoda u Knešpolju ne smije biti alibi za uništenu Crnašnicu!

PRO Oglas

Tri godine su prošle otkad su mještani MZ Knešpolje saznali kako je izvor rijeke Crnašnice zagađen opasnom bakterijom, te je oko 300 domaćinstava ostalo bez dugogodišnjeg izvora pitke vode. I unatoč brojnim obećanjima gradske vlasti nisu napravile apsolutno ništa kako bi se ovaj izvor pitke vode i svetište zaštitilo. Knežepoljani su bili i ostali ogorčeni, te od gradskih čelnika nisu dobili odgovore o uzrocima zagađenja i planu očuvanja ovog izvora.

Odgovor koji su dobili je da uzrok zagađenja može biti sve osim Industrijske zone Knešpolje. Sami zemljopisni položaj Industrijske zone u odnosu na izvorište Crnašnice, te geomorfologiju ukazuje na uzročno-posljedičnu vezu. Naravno, treba uzeti u obzir da u toj Industrijskoj zoni značajan broj stanovnika Širokog Brijega radi i prehranjuje svoje obitelji, no to ne smije biti izlika da se poslovanje tih objekata ne dovede u zakonske okvire, posebno po pitanju zaštite okoliša.

Proširenje industrijske zone unatoč zagađenjima

Sjećamo se kako je unatoč saznanjima o zagađenom vrelu Crnašnice Gradska uprava imala namjeru dodatno proširiti Industrijsku zonu Knešpolje, ali je pod pritiskom stanovnika te mjesne zajednice gradonačelnik bio primoran povući tu točku s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća. No, Industrijska zona se prešutno proširila. Problemi oko zagađenja Crnašnice ubrzali su 20-godišnje obećanje aktualne političke vlasti o izgradnji mjesnog vodovoda Knešpolje.

Gradnja vodovoda je alibi za zagađenje Crnašnice?

„Do idućeg Ivandana bi svako domaćinstvo trebalo imati vodu“ – izjavio je gradonačelnik Miro Kraljević 14.09.2019. godine za lokalni portal, ali naravno to se nije dogodilo. Izgradnja vodovoda je započeta i mještani Knešpolja (oni koji plate priključak) bi nekad trebali dobiti pitku vodu, ali što je za zaštitom Vrela Crnašnice? Što je sa pitkom vodom koju su godinama imali? Hoće li se išta učiniti da se ovaj izvor nekada ljekovite vode zaštiti? Tri godine su prošle i ništa nije učinjeno. Jesu li Vrelo Crnašnice i mještani Knešpolja platili cijenu nesavjesnog rada gradskih službi te cijenu nezakonitih dogovora određenih interesnih lobija?

Plan revitalizacije vrela Crnašnice

Prilikom rasprave o proračunu Grada Širokog Brijega za 2021. i 2022. godinu vijećnici Kluba HDZ-a 1990 su ulagali amandmane da se u proračunu izdvoji 10.000 KM za izradu studije o uzrocima zagađenosti Crnašnice, ali su vladajući i dio oporbe taj amandman glatko odbili. Zastupnici HDZ-a 1990 će se i u svom radu u Skupštini ŽZH zalagati da se napravi stručna analiza kako je došlo do zagađivanja Vrela, uz detaljne provjere imaju li tvrtke u Industrijskoj zoni sve zakonske dozvole, jesu li prije formiranja Industrijske zone napravljena određena istraživanja kako će njeno djelovanje utjecati na okoliš, je li Industrijska zona direktni zagađivač izvora… Nakon provedene stručne analize sukladno dobivenim rezultatima, a u suradnji sa mještanima, sačiniti će se plan revitalizacije izvorišta Crnašnice.

Nositeljica liste HDZ 1990 za Skupštinu ŽZH
Antonija Banožić

(Predizbori sponzorirani članak)

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO