Grupa Wagner će biti službeno proglašena terorističkom organizacijom i izjednačena sa ISIL-om i al-Kaidom

PRO Oglas

Velika Britanija je spremna službeno proglasiti Wagnerovu grupu plaćenika terorističkom organizacijom kako bi povećala pritisak na Rusiju, čime bi bili izjednačeni sa ISIL-om i al-Kaidom.

Grupa je odigrala centralnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu i predvodi pokušaje zauzimanja grada Bakhmuta, koji je postao žarište rata.

Vladin izvor rekao je da je, nakon dva mjeseca izgradnje pravnog slučaja, zabrana grupe “iminentna” i da će vjerojatno biti donesena za nekoliko tjedana.

Zabrana bi učinila krivičnim djelom pripadanje Wagneru, nazočnost njegovim sastancima, poticanje podrške za njega ili nošenje njegovog logotipa u javnosti, stavljajući ga na isti položaj kao grupe kao što su Islamska država i al-Kaida.

Također bi bile nametnute financijske sankcije, što bi bilo značajno jer bi grupi i svim njezinim članovima bilo zabranjeno koristiti britanske sudove za ušutkavanje novinara i aktivista. Službenici su rekli da bi to imalo implikacija na Wagnerovu sposobnost prikupljanja novca ako bi sredstva išla kroz britanske financijske institucije.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO