HDZ pristao nakon 20 godina: Srbi u HNŽ postaju konstitutivni

PRO Oglas

HDZ BiH je od nakon 21 godinu konačno pristao priznati Srbe kao konstitutivni narod u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Upravo na inicijativu ove stranke, koja je do sada blokirala slične pokušaje, predložene su ustavne promjene koje s odnosi se na konstitutivnost Srba u HNŽ.

– Ta inicijativa upućena je Vladi HNŽ-a i mi ćemo pokušati u okviru tih pitanja obuhvatiti i ona druga koja se tiču institucija koje odavno nemamo. Tako bismo trenutno stanje i osnovni pravni akt županije uskladili s onim što u praksi imamo – kazao je Martinović, uoči današnje sjednice županijske skupštine, naveo je dopredsjedavajući Skupštine Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Tomislav Martinović pozdravio je u petak

– Svi zastupnici u Klubu Bošnjaka će podržati prijedlog kad dođe od Kluba zastupnika HDZ-a, odnosno Hrvata… Ako Klub HDZ-a bude ‘za’ s naše strane nema problema – komentirao je spomenutu inicijativu i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Podsjetio je kako od 2017. godine u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje su utvrdili Klub zastupnika Bošnjaka u prethodnom sazivu i Klub zastupnika Srba, a koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i pisma.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u srpnju 2000. godine donio povijesnu odluku kojom se od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske (RS), traži da izmijene svoje ustave kako bi se osigurala puna ravnopravnost tri “konstitutivna naroda” na čitavom području BiH.

Nakon što je ova odluka donesena, u narednih nekoliko godina, osam županija (Županija Sarajevo, Tuzlanska Županija, Zeničko-dobojska Županija, Bosansko-podrinjska Županija, Unsko-sanska Županija, Srednjebosanska Županija, Zapadnohercegovačka Županija i Županija 10) je izmijenilo svoj Ustav kako bi se Srbima osigurala ravnopravnost.

Danas, samo dvije županije ne priznaju Srbe kao konstitutivni narod, a to su Posavska Župnaija i Hercegovačko-neretvanska Županija. U oba sporne Županije HDZ je na vlasti bio veći dio vremena od 2000. godine do danas

Vijesti.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO