Hoće li i glazbenici krenuti u štrajk zbog prijetnje umjetne inteligencije?

PRO Oglas

Glumci i scenaristi u Hollywoodu već su neko vrijeme u štrajku s kojim žele izboriti bolje radne uvjete, ali i zaštititi se od umjetne inteligencije koja bi jednom mogla odrađivati njihov posao, što znači da bi mnogi mogli ostati bez posla. Za njih je posebno zabrinjavajuć prijedlog Saveza filmskih i TV producenata prema kojem žele iskoristiti umjetnu inteligenciju kako bi sačuvali digitalne replike glumaca koje bi onda mogli koristiti u filmovima, bez potrebe za glumcima od krvi i mesa.

Da bi generativna umjetna inteligencija mogla postati velika prijetnja kreativcima mogli smo se uvjeriti i na primjeru do sada objavljenih AI pjesama. Pjesma “lažnih” Drakea i Weeknda za koju je u potpunosti zaslužna umjetna inteligencija brzo je postala hit na internetu, no povučena je sa streaming servisa zbog kritika o kršenju autorskih prava. Hoćemo li u budućnosti zaista slušati pjesme u potpunosti napravljene putem digitalnih alata ili će u glazbi i dalje ostati presudan ljudski faktor i pravi, ljudski glas, pokazat će vrijeme, no čini se kako niti glazbenicima nije svejedno te sada čak i oni spominju mogućnost štrajka.

Jedan od njih je i irski glazbenik Hozier koji je rekao da bi se rado pridružio glazbenicima u štrajku zbog prijetnje koja umjetna inteligencija predstavlja glazbenoj industriji.

Osim o prijetnji koja umjetna inteligencija predstavlja kreativcima, ovaj se glazbenik dotakao i umjetnosti te kaže da nije siguran mogu li se djela koje napravi AI smatrati umjetnošću te je to “filozofsko pitanje”. No ono što ne spada u domenu filozofije i što je činjenica jest da AI “ne može stvoriti nešto što je bazirano na ljudskom iskustvu”.

Na tržištu već postoje alati koji, samo na temelju upita korisnika mogu stvoriti glazbu, a jedan od takvih alata razvija i Google. No kao i u slučaju postojećih chatbotova, sporno je pitanje autorskih prava, odnosno treniranja AI-a na sadržaju koji je dostupan na internetu, ali je zaštićen autorskim pravima.

Zimo.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO