Hoće li i glazbenici krenuti u štrajk zbog prijetnje umjetne inteligencije?

PRO Oglas

Glumci i scenaristi u Hollywoodu već su neko vrijeme u štrajku s kojim žele izboriti bolje radne uvjete, ali i zaštititi se od umjetne inteligencije koja bi jednom mogla odrađivati njihov posao, što znači da bi mnogi mogli ostati bez posla. Za njih je posebno zabrinjavajuć prijedlog Saveza filmskih i TV producenata prema kojem žele iskoristiti umjetnu inteligenciju kako bi sačuvali digitalne replike glumaca koje bi onda mogli koristiti u filmovima, bez potrebe za glumcima od krvi i mesa.

Da bi generativna umjetna inteligencija mogla postati velika prijetnja kreativcima mogli smo se uvjeriti i na primjeru do sada objavljenih AI pjesama. Pjesma “lažnih” Drakea i Weeknda za koju je u potpunosti zaslužna umjetna inteligencija brzo je postala hit na internetu, no povučena je sa streaming servisa zbog kritika o kršenju autorskih prava. Hoćemo li u budućnosti zaista slušati pjesme u potpunosti napravljene putem digitalnih alata ili će u glazbi i dalje ostati presudan ljudski faktor i pravi, ljudski glas, pokazat će vrijeme, no čini se kako niti glazbenicima nije svejedno te sada čak i oni spominju mogućnost štrajka.

Jedan od njih je i irski glazbenik Hozier koji je rekao da bi se rado pridružio glazbenicima u štrajku zbog prijetnje koja umjetna inteligencija predstavlja glazbenoj industriji.

Osim o prijetnji koja umjetna inteligencija predstavlja kreativcima, ovaj se glazbenik dotakao i umjetnosti te kaže da nije siguran mogu li se djela koje napravi AI smatrati umjetnošću te je to “filozofsko pitanje”. No ono što ne spada u domenu filozofije i što je činjenica jest da AI “ne može stvoriti nešto što je bazirano na ljudskom iskustvu”.

Na tržištu već postoje alati koji, samo na temelju upita korisnika mogu stvoriti glazbu, a jedan od takvih alata razvija i Google. No kao i u slučaju postojećih chatbotova, sporno je pitanje autorskih prava, odnosno treniranja AI-a na sadržaju koji je dostupan na internetu, ali je zaštićen autorskim pravima.

Zimo.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk