Hrvatska donijela nove granične mjere, situacija sa BiH građanima ostala nepromijenjena

PRO Oglas

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je danas na konferenciji za medije da je donesena nova odluka o prelasku granice za neobvezna putovanja, osobito iz država s novim sojem virusa.

“Nova odluka je usklađena s preporukama Europskog vijeća, a popis država, koji je sastavni dio odluke, donosit će HZJZ. Prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na 7 dana ako PCR test bude negativan.

To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku, jer su novi sojevi otkriveni tamo i tamo je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na razini EU”, kazao je Božinović, prenosi Index.hr.

Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će iste moći ući u Hrvatsku bez testa, temeljem prethodne suglasnosti Stožera, dodao je Božinović.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz EU.

“Ali po dolasku iz trećih zemalja zbog neodgodivih razloga – kao što su bolest, pogreb – ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Sve će biti objavljeno tijekom dana. I vrijedit će od 15. siječnja”, dodao je Božinović.

O hrvatskim državljanima u BiH i prelasku granice

Na novinarsko pitanje kakva će biti praksa prelaska granice hrvatskih državljana iz BiH prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku ministar Beroš istaknuo je kako su prošli put prilikom donošenja mjera jasno rekli da odluka ona ne vezuje za državljanstvo već za područje države iz koje se dolazi. Pitanje državljanstva tu nema nikakvu važnost već na kojoj je listi država, listi koju je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, istaknuo je.

Svega nekoliko regija u Europi ima dobru epidemiološku sliku, ostali su u crvenom, istaknuo je Božinović iz čega proizlazi kako će i za hrvatske državljane iz BiH i dalje biti potreban negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili potvrda o preboljenju Covida 19 u protekla tri mjeseca.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO