Hrvatska rekla je NE! – Zakon o pobačaju u Hrvatskom saboru nije prošao

PRO Oglas

Oporbeni prijedlozi nisu u petak dobili podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, pa tako nisu prošli SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, kao ni dvije oporbene inicijative za raspuštanje sabora.

Protiv SDP-ova prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće bilo je 78 zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih. Nije prošao ni zaključak da vlada u roku od šest mjeseci pripremi i donese zakon te time ispoštuje odluku Ustavnog suda.

SDP je inicirao raspravu o tom zakonu potaknut slučajem trudnice Mirele Čavajde, koji je u javnosti aktualizirao temu o pravu žena na pobačaj. SDP je poručio da pobačaj u Hrvatskoj treba biti legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan, a žene imaju pravo slobodno odlučivati o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev.

Uoči glasanja Peđa Grbin (SDP) istaknuo je da su predložili pravo na izbor te slobodu izbora i ništa više jer se nikoga na ništa ne prisiljava.

To je civilizacijsko pitanje, dodala je Anka Mrak Taritaš (GLAS), zapitavši kakva smo mi to zemlja i kuda idemo. “Nećemo stati i nećemo pustiti stvari niz vodu”, poručila je.

Katarina Peović (RF) ustvrdila je da se nastavlja limitiranje i ugrožavanje ženskih i reproduktivnih prava sustavnom klerikalizacijom ginekološke struke.

Selak Raspudić prozvala ljevicu. HDZ: Prijedlog je nekvalitetan i nestručan

Mostova nezavisna zastupnica Selak Raspudić prozvala je “progresivnu ljevicu” za “loš prijedlog zakona i neznanje”.

“Vaš je amaterizam toliki da ste uspjeli predložiti zakon koji je restriktivniji”, rekla je te pozvala ljevicu da i sama glasa protiv vlastitog prijedloga zakona.

Branko Bačić (HDZ) ponovio je stav svoje stranke da je prijedlog SDP-a u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda, podnormiran, sramotan, neprimjeren, nekvalitetan i nestručan. Postavlja prekid trudnoće ne kao izuzetak, nego kao pravilo, kazao je.

“Ne želite promjenu zakona jer nema konsenzusa unutar HDZ-a, to je cijela istina”, odvratila je Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Bartulica je rekao da tema nije komplicirana i da je nonsens da sabor određuje kad počinje život kad je to medicina odredila. “Začeće je početak svakog novog ljudskog bića”, rekao je.

Nisu prošle ni oporbene inicijative da se raspusti sabor

Na glasanju nisu prošle ni dvije odvojene oporbene inicijative sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka te Kluba zastupnika Mosta da se raspusti sabor.

Protiv raspuštanja bilo je 77 zastupnika, a za raspuštanje 52 za prvu odnosno 57 zastupnika za drugu inicijativu.

Klubovi SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a te Fokusa i nezavisnih zastupnika zahtjev za raspuštanje sabora podnijeli su nakon uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata te pokretanja istražnih postupaka protiv još dva vladina dužnosnika, Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića.

Zahtjev za raspuštanje sabora podnio je i Klub Mosta iz istih razloga smatrajući da je vlada kompromitirana i da je narušeno povjerenje građana.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO