Hrvatski “poduzetnici” Bošnjak i Berišić predvodnici “popadale PDV” kriminalne skupine

PRO Oglas

Nakon što je Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, poznatiji kao porezni Uskok, uočio nesrazmjer priljeva novčanih sredstava, (ne)plaćenog poreza i ostalih davanja, u slučaj se umiješao PNUSKOK pa je sve rezultiralo provođenjem hitnih dokaznih radnji i kriminalističkim istraživanjem.

Rezime istraživanja je uhićenje 12 osoba, mahom poduzetnika diljem Zagreba, a pod lupom istražitelja se našlo još sedam trgovačkih društava. Sve njih se sumnjiči za utaju 15,1 milijun kuna poreza u sustavu zločinačkog udruženja. Kako doznajemo, kao glavni organizatori utaje su naznačeni Siniša Bošnjak (39) i Sebastijan Berišić (42) koji su koristili niz tvrtki za utaju PDV-a.

Sve je, tvrde istražitelji, počelo još 1. siječnja 2019. kada su njih dvojica napravili kriminalnu hobotnicu koja je služila financijskim malverzacijama. Osnovali su više tvrtki i povezali više ljudi kako bi fingirali razne poslovne odnose, te na osnovu njih umanjivali osnovicu za plaćanje poreza i jednostavno izvlačili novac. Pri tome su se koristili firmama koje su imale osebujna imena: Geni kameni, Sunčana obala, Svemrežje, Dragon Sistem 75, Super ponuda, Tana consulting…

Posrednici uzimali postotak

Bošnjak je, kako se sumnja, ovaj kriminalni biznis financirao vlastitim pozajmicama. Grupa je, utvrdili su istražitelji, nabavljala robu, mahom prehrambene proizvode i tekstil iz inozemstva, a zatim ih preprodavala u Hrvatskoj. No, dio je, navodi se u prijavi, prodavan na crno zbog čega je država oštećena za milijunski iznos PDV-a.

Osim toga, utvrđeno je da su ljudi, s kojima su Bošnjak i Berišić, te njihov kompanjon, zagrebački trgovac Danijel Palić bili povezani, vraćali u Hrvatsku sredstva koja su oni platili za navodnu nabavku robe iz inozemstva. Za tu svoju ulogu dobivali su proviziju – između sedam i devet posto.

Mjesecima su tajno praćeni

Ovaj lanac prijevara otkrio je, kako doznaje Telegram.hr, Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija koji je posumnjalo u poslovanje Bošnjaka, Berišića, Palića, te ostalih s njima povezanih poduzetnika i firmi za koje se vjerovalo da služe za izvlačenje novca. Nešto manje od godinu dana poduzetnici su tajno nadzirani i prisluškivani.

Berišić je tako, kako proizlazi iz policijske prijave, snimljen dok je sa svojom suradnicom, Majom Marković, koja je također uhićena, dogovarao prebacivanje novčanih sredstava.

Detalji tajno snimljeni razgovora

“Je li moje sve sjelo? I Antonija i Albert i Svemrežje?”, pitao je Berišić suradnicu u razgovoru kojeg su vodili u lipnju prošle godine.

Ona mu, dok istražitelji snimaju, odgovara da je “Albert 59, Antonija 25, ali nije Svemrežje sjelo. To su Geni kameni 130 pozajmica”. Iz toga je istražiteljima već bilo jasno da je upravo Berišić povezan s ovim tvrtkama.

Prikupljeni su, uvjeren je USKOK, i dokazi protiv Bošnjaka. Naime, Berišić je snimljen kako u razgovoru spominje da mu je Bošnjak u vreći donio 150 tisuća, pa zatim još 100 tisuća i poručio mu da ih spremi. U drugom tajno snimljenom razgovoru objašnjavao je kako mu je Berišić dao 400 tisuća, te kako su “poslije to obračunavali”.

Oglašavali su se i na Facebooku

Berišić i Palić snimljeni su i kako dogovaraju “pisanje faktura” za kraj lipnja prošle godine. Sumnja se da je riječ o lažnim dokumentima kojima su se umanjivale porezne obveze.

Kasnije je zabilježeno i kako dogovaraju da pola milijuna koje će uplatiti Svemrežje cesijom prebace na druge tvrtke. Konzultiraju se i kako će stornirati neke fakture za oglašavanje na Facebooku.

Razgovori koje su istražitelji bilježili još početkom ove godine potvrđuju, uvjereni su, da se zapravo radilo o tzv. “nestajućim trgovcima”, odnosno firmama koje su služile isključivo za produkciju faktura i utaju poreza. I sami sudionici kriminalnog lanca govore kako će “samo lupiti žig”. Pri tome, tvrdi USKOK, nikakve stvarne prodaje ni roba ni usluga u većini slučajeva nije ni bilo.

Telegram.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO