Hrvatski Sabor dobio nova političku stranku, potpredsjednik je Jure Francetić

PRO Oglas

Premda izbori zaista nisu daleko, u Saboru se i dalje pojavljuju nove stranke. Odnedavno je, i to zahvaljujući bivšem zastupniku Domovinskog pokreta Anti Prkačinu, parlamentarna stranka i Hrvatsko bilo, kojoj je na čelu Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava u kratkotrajnoj Vladi Tihomira Oreškovića.

Ovim je aktualni 10. saziv Sabora postao rekordan po broju stranaka koje imaju barem jednog svog zastupnika. S Hrvatskim bilom su danas, kaže službena statistika, u Saboru čak 24 stranke, piše Novi list.

Jedna više nego u prethodnom sazivu, a još, primjerice, na kraju sazivu između 2008. i 2011., dok hrvatska politika nije bila ovako razmrvljena, u Saboru je bilo samo 12 stranaka.

Prkačin je početkom travnja napustio Domovinski pokret, na čijoj je listi osvojio zastupnički mandat.

Predsjednik DP-a Ivan Penava tvrdio je tada da je Prkačin tražio za sebe pravo da tijekom svakog aktualnog prijepodneva može postaviti pitanje, na što stranka nije mogla pristati.

Sam Prkačin govori da jednostavno više nije mogao s ljudima iz Domovinskog pokreta.

– Nisam, ali s ovima u Hrvatskom bilu mogu. Cilj nam je stranka zdravog razuma, koja bi bila poveznica među centrističkim, državotvornim strankama.

Želja nam je da u Hrvatskom bilu budu vrijedni ljudi, ostvareni u životu, neopterećeni samima sobom. U takvoj ekipi ja mogu dobro funkcionirati, unutar Domovinskog pokreta to nije išlo.

Iako imam u Domovinskom pokretu dosta prijatelja i ne želim im raditi nikakvu političku štetu, rekao nam je jučer Prkačin, koji je potpredsjednik Hrvatskog bila.

Zamjenik predsjednika je Dario Žepina, glavni tajnik DP-a u vrijeme Miroslava Škore. Još jedan potpredsjednik je čovjek zanimljivog imena – Jure Francetić.

Riječ je o poduzetniku hrvatskog podrijetla iz Argentine, inače nećaku istoimenog zapovjednika ustaške Crne legije.

Hrvatsko bilo (HRB) inicijalno je u siječnju osnovano kao udruga, s objašnjenjem da im upravo takav format »omogućuje okupljanje širokog spektra ljudi koji žele pridonijeti boljoj budućnosti Lijepe Naše«.

Ipak, čelnici HRB-a ubrzo su se predomislili i s udrugama Hrvatski ratnik i Hrvatska mati krajem rujna su utemeljeli stranku Hrvatsko bilo.

»Praksa je užasno jednaka i HDZ-a i SDP-a, a to su jedine dvije stranke koje su u ovih nešto od 30 godina obnašale vlast u Hrvatskoj.

Mi smo konzervativna stranka kršćansko-demokratskih principa i možemo imati zajednički izborni nastup sa svim strankama sličnog svjetonazora«, kazala je, kako su prenijeli mediji, Nada Šikić na osnivačkoj skupštini Hrvatskog bila.

Žepina je tom prilikom dodao da nova stranka nema problema s ljevicom »osviještenom u smislu domoljublja«, a da razgovori ne dolaze u obzir isključivo s Možemo!, Radničkom frontom i SDSS-om.

Na osnivačkoj skupštini HRB-a pročitano je pismo što ga je ovom skupu uputio Dario Kordić, nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH, kojeg je Haški sud, zbog ratnog zločina nad Bošnjacima, osudio na 25 godina zatvora.

»Hvaljen Isus i Marija, ljubljena moja braćo i sestre u Kristu i hrvatskom rodu, poštovani sudionici osnivačke skupštine stranke Hrvatsko bilo.

Zazivajući obilje Stvoriteljevog blagoslova i milosti na sve vas, želim prije svega da Hrvatsko bilo bude jedno veliko hrvatsko srce koje će majčinski jako i brižno kucati za našu domovinu Hrvatsku, koja još uvijek luta, posrće i krvari nastavljajući hod u pustinji po izlasku iz ropstva«, poručio je Kordić saborskom zastupniku Prkačinu i njegovim stranačkim kolegama iz Hrvatskog bila.

Novilist.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO