I Gmail “provalio” Čovićev HNS BiH kako postoji mogućnost da kradu osobne podatke!

PRO Oglas

Mediji redovno dobivaju priopćena od raznoraznih Udruga, državnih institucija, političkih stranaka, organizacija, običnih ljudi…. No redovno se tu i pronađe koji lažni e-mail koji sa sobom donosi probleme.

Lažni e-mailovi vrlo su često vezani uz pokušaje phishinga, odnosno sakupljanja i zlouporabe korisničkih računa. Tu su još i krađe identiteta, osobnih podataka, ubacivanje virusa u Vaše računalo ili mobilni uređaj i zato “četvore” oči trebamo otvoriti prije nego se “upecamo” na prevare kojih je sve više i više.

Mnogi su redovno dobivali i dan danas dobivaju e-mail odgovore na poruke koje nikada niste poslali ili od neke nepoznate osobe koja se predstavlja kao nasljednik/ca milijuna a koja će Vam dati par milijune dolara, maraka, eura… ali problem joj je što se taj novac često nalazi u nekoj drugoj državi, kao na primjer u Kongu, Azerbajdžanu… i nije u mogućnosti doći do te silne love, a tu ste “BAŠ VI” odabrani od 8 milijardi “običnih smrtnika” da joj pomognete, a zauzvrat će Vam dati novac kojim možete promijeniti svoju budućnost. Naravno, budućnost neće promijeniti, niti dobiti ikakve milijunčiće. Možete dobiti samo probleme za sebe i svoje računalo i neplanirane troškove koji mogu biti puno veći nego možete zamisliti.

Zato ne nasjedajte na lažne e-malove, laku lovu, lažna obećanja. Dobro proučite svaku sumnjivu e-mail adresu prije nego krenete klikanje različitih linkova po primljenom mailu, kao i daljnju komunikaciju s pošiljateljem.

Jedan od najosnovniji i naj jednostavnijih načina provjere lažnog e-maila poruke je provjera polja from (adresa pošiljatelja) i usporedba s pravom e-mail adresom. Primjera radi, ako dobijete e-mail od portala OTPOR.Media, vidjet ćete adresu otpormedia@gmail.com, dok će prevarat pokušati napraviti sličan mail poput otormed1ija@gmail.com ili s neke skroz lijeve sumnjive adrese kako bi prevarili primatelja koji klikće sve što mu stigne, a tih na žalost i dalje ima jako puno!

Kako biste provjerili sigurnost e-maila, kliknite na tri točke u gornjem desnom kutu sumnjive poruke i pritisnite na Show Original (ili prikaži izvor). Nakon toga biste trebali vidjeti je li e-mail prošao sve sigurnosne provjere. Osim toga možete prijaviti, blokirati, filtrirati… sve sumnjive poruke. Premda ovaj status nikad ne može stopostotno provjeriti autentičnost poruke, on u tome može pomoći. Ako vidite rezultat fail ili soft fail, budite oprezni oko vašeg sljedećeg poteza.

Sada dolazimo do e-maila tj priopćenja koji je prema portalu OTPOR.Media upućen od strane HNS-a BiH (Hrvatski narodni sabor) u kojemu nam dostavljaju fotografije, kao i najavu projekcije filma. A što je zanimljivo naš Gmail je ovo njihovo priopćenje registrirao kao opasno uz opasku kako se slične poruke upotrebljavaju za krađu osobnih podataka. Osim toga upozorili su nas da ne klikamo na veze, preuzimamo privitke ili uključujemo osobne podatke u odgovor. O tome smo maloprije i pisali.


Iznad poslanih fotografija su također naveli “Preuzimanje ovih privitka onemogućeno je. Ova je e-poruka označena kao krađa identiteta. Ako ih želite preuzeti i smatrate da su pouzdane, u gornjoj traci kliknite “Nije neželjena pošta”. Znači došli smo do djela da možemo za svaki slučaj provjeriti radi li se uistinu o prevari, lažnom e-mailu, pošiljatelju i dobivamo mogućnost ako ustanovimo da je vjerodostojan izvor “hnsabor@gmail.com” kliknemo kako poruka od pošiljatelja nije “neželjena pošta”


Otišli smo na provjeru, kako smo ranije pojasnili, kliknuli smo na tri točke u gornjem desnom kutu sumnjive poruke i otišli u dio izbornika na kojem piše “prikaži izvor”


Kao što možete vidjeti, pošiljatelj vjerojatno ima vjerodostojne podatke iako je poštu poslao s g-mail adrese i pretpostavljamo kako nema službenu web adresu od svog portala HNSBiH.ba kojom rukovodi družina Dragana Čovića, a koja bi još pouzdanija bila da umjesto “Gmail” imaju službenu adresu “hnsabor@hnsbih.ba”, ali izgleda lakše je raditi preko Gmaila nego tamo nekog lijevog poslužitelja pošte od službenog portala.


Na kraju jedino možemo pretpostaviti kako je Gmail shvatio nakon toliko godina kako se Čovićev HNS BiH služi svim mogućim stvarima za krađu, tako da nije isključena mogućnost da su prešli sada i na internet čime nas je Gmail upozorio. Zato budite oprezni jer možda Google zna nešto unaprijed što mi još ne znamo čime se služe!

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO