IK FBiH: “Osobe koje su spremne kupiti diplomu i na osnovu iste napredovati, spremne su na sve samo da bi očuvale poziciju”

PRO Oglas

Povodom učestalih medijskih informacija o sudsko – policijskim aktivnostima usmjerenim na razotkrivanje lažnih diploma na sve većem broju univerziteta širom Bosne i Hercegovine, rukovodstvo Inžinjerske komore je razmatralo tu problematiku i, kako navode, pozdravlja te aktivnosti.

Međutim, tvrde, u Inžinjerskoj komori su svjesni da bez obzira na ta pozitivna događanja, sudski procesi mogu trajati godinama dok donesu rezultate, a za to vrijeme naše društvo, a prije svega javne kompanije i organi javne uprave, ostat će vođeni (u pogrešnom smjeru) od ljudi s lažnim te samim time i nevažećim diplomama.

“Osobe koje su spremne kupiti diplomu i na osnovu iste napredovati, spremne su na sve samo da bi očuvale poziciju, a u nedostatku znanja za poziciju koju obnašaju u pravilu postaju poslušnici koji odobravaju sve samo da ostanu na svom mjestu što neminovno donosi štetu nađem društvu. Ova pojava je posebno prisutna u javnim kompanijama i upravama”, ističu iz IK FBiH.

Stoga, ova komora poziva Vladu FBiH, vlade svih 10 županija, kao i gradske i općinske uprave da donesu uredbu kojom se diplome sa univerziteta nad kojim se provode policijsko tužiteljske istrage i protiv kojih se vode sudske procesi označe i definiraju kao nevjerodostojne.

Zatim da istom uredbom nalože da se od uposlenika na rukovodećim mjestima u javnim/županijskim/gradskim/općinskim kompanijama, agencijama i upravama odmah zatraži da stave svoje mandate na raspolaganje u roku od sedam dana a ako to ne učine da ih se smijeni s navedenih dužnosti.

“IK FBiH je svjesna osjetljivosti ove problematike u pravnom pogledu. Upravo stoga, nakon njihovih razrješenja, potrebno je provesti pojedinačne procese u redovnim procedurama, a za svaku osobu sa diplomom koja je proglašena nevažećom pojedinačno odrediti pravni ishod. Pozivamo i medije da prate rad i istraže odluke takvih direktora i rukovoditelja te o tome izvijeste javnost. Pozivamo i OHR da ohrabri vlade i upravna tijela da krenu u tom pravcu”, navodi se u priopćenju IK FBiH.

Komora, kako dodaju, uime više od 1.000 članova, nudi svoju pomoć u analizi kvaliteta rada univerziteta koji su predmet istraga i sudskih procesa, ali i drugih univerziteta za koje se sumnja da rade protivno zakonu i na štetu države.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO