IMA SE, MOŽE SE! – Toliko im narod vjeruje da su odradili najskuplju izbornu kampanja u BiH do sada!

PRO Oglas

U protekla tri mjeseca Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) zabilježio je preko dvije tisuće primjera korištenja javnih sredstava za izbornu promociju, a Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) upućene su i prve prijave zbog ove pojave koja je zabranjena najnovijim izmjenama Izbornog zakona BiH – kazala je danas izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić.

TI BiH je, navodi Korajlić, CIK-u do sada uputio 70 prijava, od čega se 16 odnosi na zloupotrebe javnih resursa koje su regulirane novim nametnutim odredbama Izbornog zakona, koje se primjenjuju samo u vrijeme trajanja službene izborne kampanje.

Pojasnila je da su se prijave najviše odnose na zloupotrebe događaja javnih institucija na kojima su pojedini kandidati vodili izbornu kampanju, a koliko je ova pojava rasprostranjena pokazuje podatak da su se na 76 posto od 532 ispraćena javna događaja pojavili kandidati na izborima.

Korajlić je kazala da se dvije prijave odnose na gradonačelnika Zenice Fuad Kasumović koji je tijekom službenog predstavljanja nove autobusne linije građanima držao predizborni govor, dok je na otvaranju novog igrališta nakon službene ceremonije i nogometnog turnira nastavio s predizbornim skupom i koncertom na kojem su predstavljeni kandidati njegove liste.

Zbog sličnog slučaja, istakla je, prijavljen je i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić koji je organizirao svečanost povodom otvaranja infrastrukturnih radova gdje su Grad i SNSD navedeni kao organizatori događaja.

– HDZ je prijavljen jer su dužnosnici ove stranke tijekom službene posjete bolnici u Novom Travniku nosili stranačka obilježja – navela je također Korajlić.

Naglasila je i da su CIK-u prijavljeni slučajevi korištenja opreme javnih poduzeća u kampanji, a izdvojila je primjere iz Drvara gdje je JP Elektroprivreda HZ HB postavljala predizborne plakate SNSD-a, dok je na “Kotlićijadi u Derventi“ koju je organizirala ta stranka, korišteno vozilo vatrogasne jedinice u Derventi.

– PDP je prijavljen zbog zloupotrebe gradskog bilborda na koji je postavljen plakat koji promovira gradonačelnika Banja Luke i kandidata te stranke, a kojim se građanima obećava besplatna legalizacija objekata. Zbog slične situacije prijavljen je i direktor UKC RS Vlado Đajić nakon postavljanja nekoliko desetina bilborda s njegovim likom u kojima se promovira RTRS-ov film ‘Od vizije do pobjede’ – istakla je Korajlić.

CIK je ipak, dodaje ona, odbacio tu prijavu jer se UKC izjasnio da nije platio bilborde nego da su svi oni donirani od tri kompanije koje pružaju usluge ove vrste oglašavanja. Kazala je da je prijava odbačena i u kontekstu preuranjene kampanje uz objašnjenje da ne sadrži predizbornu poruku koja bi mogla utjecati na birače, iako je iste slučajeve CIK kažnjavao u prethodnom periodu.

– Zbog toga je TI BiH ovaj slučaj prijavio i u kontekstu Zakona o financiranju političkih stranaka – kazala je.

Glasnogovornik TI-a BiH Srđan Traljić kazao je da ono što TI BiH smatra najvećim oblikom zloupotrebe javnih resursa, a što se odnosi na povećanje javne potrošnje pred izbore, i dalje nije kažnjivo Izbornim zakonom.

– U protekla tri mjeseca kroz jednokratne pomoći različitim kategorijama stanovništva, po podacima TI BiH, podijeljeno je 278 milijuna KM, a od najnovijih primjera izdvajamo pomoć Vlade FBIH u finišu kampanje svim nezaposlenima od 100 KM, jednokratnu pomoć svim radnicima Željeznica FBIH od 800 KM, kao i dvije nove tranše po 100 KM svim braniteljima i mladima u Republici Srpskoj. Predsjednik SNSD-a je čak na jednom od predizbornih skupova direktno priznao da se ovaj novac daje zbog izbora, što je također prijavljeno CIK-u u kontekstu zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe – kazao je Traljić.

Naglasio je da je TI BiH objavio i mapu predizbornih radova koja pokazuje da je u protekla tri mjeseca zabilježeno 334 slučaja otvaranja završenih javnih radova pred izbore čija vrijednost iznosi oko 266 milijuna KM.

– U istom periodu zabilježeno je i 345 započetih radova vrijednih 1,1 milijardu KM, od čega se preko 900 milijuna odnosi na dvije dionice autoputa čiji je početak izgradnje tempiran pred izbore – naveo je.

TI BiH je, kako je rečeno, objavio i rezultate monitoringa troškova izborne kampanje, koji pokazuju da su stranke u prve tri tjedna kampanje potrošile oko 9,6 milijuna KM.

– Ovaj iznos potrošen je na bilborde, reklame u medijima, televizijama i tiskanim medijima, Facebook oglašavanje i predizborne skupove, a uvjerljivo najveće iznose potrošili su SNSD – 1,6 milijuna KM i SDA – 1,5 milijuna KM, zatim slijede PDP i SDP koji su na kampanju do sada potrošili po 600 tisuća KM – kaže Traljić.

Iz IT BiH ističu da ti iznosi nisu konačni, jer nisu uključeni troškovi oglašavanja i predizbornih skupova u posljednjem tjednu izborne kampanje, kao ni drugi oblici oglašavanja koje TI BiH nije pratio, ali da se već sada može reći da se radi o jednoj od najskupljih izbornih kampanja u BiH, jer po podacima CIK-a stranke nikada nisu prijavile veće iznose.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO