INDEX razotkriva “uglednog” kupca jeftinih priznanja ‘Rektora godine 2022.”!

PRO Oglas

Sveučilište u Mostaru (SUM) ovih se dana na svojim službenim stranicama pohvalilo da je proglašeno “sveučilištem za 2022., a rektor Tomić rektorom godine”.

Pozivaju se pritom na Međunarodni centar za istraživanje postignuća u obrazovanju (IARC), organizaciju iz Kanade čije ime zvuči velevažno, no mediji u BiH pišu da se certifikate IARC-a može kupiti preko interneta za parsto dolara.

Sveučilište u Mostaru hvali se navodnim međunarodnim priznanjem

“Zbog vašeg inovativnog pristupa u upravljanju obrazovnim procesom, uvođenja suvremenih obrazovnih tehnologija, unapređenja istraživačke djelatnosti, održavanje razina kvalitete obrazovnog procesa kao i tehnološke opremljenosti Sveučilišta i kampusa te razvijanja znanstvenog, kreativnog i sportskog potencijala studenata, stvaranja brenda i korporativne kulture dodjeljuje vam se titula ‘Rektor godine 2022.'”, stoji na službenim stranicama u obrazloženju nagrade rektoru Zoranu Tomiću.

“Međunarodni stručnjaci i ocjenjivački odbor IARC-a analizirali su nastavu, istraživanje, znanstvena dostignuća, podršku studentima, međunarodnu suradnju te su zbog impresivnih dostignuća koje je Sveučilište u Mostaru postiglo tijekom posljednjih godina prepoznali ga kao Sveučilište godine 2022. u kategoriji ‘Podrška studentima'”, navodi se na stranicama SUM-a.

Priopćenje SUM-a o međunarodnim nagradama za Tomića i Sveučilište prenijeli su mnogi mediji jer nije tako često da visokoškolske institucije u regiji dobivaju nagrade iz svijeta. Upravo suprotno, redovito su slabo rangirane na svjetskim listama. Zato je bila velika vijest u BiH da su Tomić i mostarsko sveučilište tako pohvaljeni, ali se ubrzo pokazalo da stvari nisu tako jasne.

Tko je rektor Zoran Tomić? Iskusni HDZ-ovac i stručnjak za PR

Rektor Sveučilišta u Mostaru je provjereni kadar HDZ-a BiH Zoran Tomić, nekoć predsjednik stranačke mladeži. Pretprošle je godine drugi put izabran za rektora i voli se pohvaliti bliskošću s institucijama Republike Hrvatske, a i zna kome treba dati počasni doktorat.

Tomić je inače i stručnjak za PR te redoviti profesor u Mostaru, koji, između ostalog, predaje teoriju komunikacija.

Rođen je 1966. godine u Radišićima, u općini Ljubuški (BiH). Osnovnu i srednju školu završio je u Ljubuškom, a na Sveučilištu u Mostaru diplomirao je na Pravnom fakultetu. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu završio je poslijediplomski studij i stekao zvanje magistra znanosti na području politologije. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu obranio je doktorski rad na informacijsko-komunikacijskom području.

Mediji u susjednoj državi sada pišu da je Tomić navodno za sebe kao rektora i za Sveučilište u Mostaru kupio certifikate od kanadskog IARC-a te to pokušao plasirati kao veliki međunarodni uspjeh.

Dalibor Milas: To je lukavo osmišljena prevara

Prvi je to primijetio doktorand teologije Dalibor Milas iz Graza, koji se o tome oglasio na Facebooku i Sveučilište u Mostaru optužio za “lukavo osmišljenu prevaru”

“Iako se službeno navodi da je International Achievements Research Center (IARC) ‘međunarodna organizacija čiji je cilj osnaživanje talentiranih znanstvenika, stručnjaka u obrazovanju, industriji, poslovanju i tehnologiji u ostvarivanju vlastitih potencijala i novih mogućnosti’, riječ je o privatnoj firmi koja službeno postoji od 2017., ali koja ovu navodno tradicionalnu nagradu najboljim sveučilištima dodjeljuje tek od 2021.”, napisao je Milas.

“Dovoljno se prijaviti, objasniti zašto ste baš vi zaslužili ovu prestižnu nagradu i pritom, naravno, uplatiti određeni iznos dolara (395). U prijavi je naglašeno da nemate pravo na povrat novca”, nastavio je.

Sve se doznalo nakon nekoliko klikova mišem

Medijima je bilo sumnjivo i što se na kanadskoj adresi ove “međunarodne organizacije” nalazi RBC Banque Royale i nekakav ured za nekretnine, a na navedenoj američkoj adresi “službene podružnice” je šoping-centar s teretanom i kozmetičkim salonima.

Na internetu se može naći i aplikacija koju je potrebno ispuniti da se dobije certifikat poput onoga kojim se hvali SUM. Inače, ove godine su sveučilišta godine po IARC-u, uz već spomenuto mostarsko, i ona u Burkini Faso, Kirgistanu, Ruandi, Češkoj i Filipinima.

“O izvjesnom dr. Michaelu Finnenu (u potpisu certifikata) nema spomena u znanstvenom svijetu”, dodao je Milas u svom postu na Facebooku.

U svakom slučaju, sve upućuje na to da su se Sveučilište u Mostaru i rektor Tomić prilično osramotili time što su se hvalili IARC-ovim certifikatima, koji su nevažni u akademskom kontekstu i mogu se kupiti na internetu. Čini se da je bila riječ o PR akciji, a bizarno je što se u nešto tako išlo u današnje vrijeme, kada svatko može s nekoliko klikova mišem doći do informacija o IARC-u.

Index je poslao upit Sveučilištu u Mostaru u vezi s ovim skandalom, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

HDZ-ova vlada želi da se diplome iz Mostara priznaju u cijeloj Europskoj uniji

Inače, u siječnju ove godine rektora Tomića je u Mostaru posjetio hrvatski ministar obrazovanja Radovan Fuchs (HDZ). Tada se Fuchs sastao i s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Ministar obrazovanja najavio je da će Agencija za znanost i visoko obrazovanje uskoro akreditirati Sveučilište u Mostaru, čime bi diplome s ove jedine visokoškolske ustanove na hrvatskom jeziku u BiH vrijedile u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji.

“Jedan od prvih koraka koji će slijediti jest akreditiranje Sveučilišta u Mostaru od strane Hrvatske agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon što se taj proces kompletnog akreditiranja s izdavanjem dopusnice završi, diplome koje izdaje Sveučilište u Mostaru bit će priznate u Republici Hrvatskoj, a nakon toga automatski i na teritoriju Europske unije”, rekao je Fuchs u Mostaru.

FOTO: SUM.ba

Najavio je nastavak potpore i u reformi obrazovnog sustava u BiH navodeći kako je Hrvatska u procesu kurikularnih prilagodbi i reformi, koje se provode uz značajnu potporu iz fondova Europske unije.

Hrvatska svake godine daje milijune za Sveučilište u Mostaru

To je samo jedan od brojnih pokazatelja bliskosti hrvatskih vlasti predvođenih HDZ-om i Sveučilišta u Mostaru. Uostalom, svako malo se Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske zna pohvaliti svojim financiranjem mostarskog sveučilišta.

Šef ovog ureda Zvonko Milas svojedobno je tvrdio kako je potpora mostarskom sveučilištu “ulaganje u razvoj kulture, obrazovanja i jačanje intelektualnih potencijala Hrvata u BiH, a time i cijelog društva te je doprinos dugoročnom opstanku Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

FOTO: SUM.ba

Vlada RH je kroz godine mostarskom sveučilištu dala milijune kuna. Primjerice, Milasova prethodnica Daria Krstičević se početkom 2015. u jednom intervjuu pohvalila da se sredstva koja RH izdvaja za bosanskohercegovačke Hrvate unatoč krizi nisu smanjila, nego povećala.

“Iznos koji smo povećali prije dvije godine s 15 na 20 milijuna kuna neće se smanjivati unatoč otežanoj gospodarskoj situaciji u RH, što samo pokazuje značaj koji vlada RH pridaje jačanju položaja hrvatskog naroda u BiH. Osim toga, od 2015. izdvajat će se dodatno i osam milijuna kuna za Sveučilište u Mostaru iz državnog proračuna RH”, objašnjavala je Krstičević u siječnju 2015.

Vole luksuzne automobile

Doduše, bilo je prijepora oko toga što mostarsko sveučilište novac troši na luksuzne aute, ali to nije umanjilo novčanu potporu iz RH. Naime, najskuplji auto koji je kupljen na javnom natječaju u BiH u 2018. kupio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru. Mediji su otkrili da su i ostale sastavnice uzele prilično skupe aute.

FOTO: SUM.ba

Državni tajnik Milas se 2020. pohvalio da nastavlja financijsku potporu Sveučilištu u Mostaru, a rektor Tomić mu je tada u ime zahvalnosti dodijelio svečanu povelju.

Sada, pak, naša Agencija za obrazovanje radi na tome da se mostarske diplome priznaju diljem Europske unije. Ako to ne uspije, Tomićevo sveučilište može pokušati naći nekakav certifikat na internetu kao zamjenu.

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk