Inicijativa roditelja HNŽ/ZHŽ-a: Prebacite li školsku nastavu na online sustav, “jezik ulice” će pričati!

PRO Oglas

Inicijativa roditelja HNŽ/ZHŽ-a odlučno se protivi namjeri stožera FBiH da prebaci školsku nastavu na online sustav.

Povod za ovaj nerazumni i neargumetirani pokušaj prebacivanja školske nastave na online sustav, koji bi napravio nesagledivu štetu djeci i roditeljima, je “dnevna brojka zaraženih od 800-900…” što vlast koristi kao argument za najavu potpunog lockdowna (zasada samo u Sarajevskoj županiji …) kao da je situacija znatno gora nego što jeste. Pa bi tako jedna od mjera koju predlažu trebala biti (ponovno) zatvaranje škola i prelazak na online sustav.

Nelogično je da je vlast Sarajevske županije reagirala dosta čudno i kaotično u odnosu na puno goru situaciju od prije 2-3 mjeseca, kada je Bosna i Hercegovina u prosincu i siječnju brojala dnevno u prosjeku 2000 novozaraženih.

Vlasti tada uopće nisu uvodile niti najavljivale uvođenje nekakvih dodatnih mjera osim onih koje su već bile na snazi, a to su zabrana kretanja iza 23 sata do 5 ujutro te nošenje maske na javnim i zatvorenim prostorima.

Opetujemo da je znanstvena činjenica da škole nisu žarišta širenja zaraze, da je od preko 9000 učenika samo četvero bilo pozitivno na Covid – 19, prema informacijama koje je dao Sindikat učitelja osnovnog školstva, tj. predsjednik Lauš. Djeca također nisu rizična skupina i relativno lako preboluju virus i ako ga dobiju. Daleko je veća šteta zatvoriti škole i poslati djecu kući na tzv.online nastavu, a roditelje opteretiti dodatnim teretima… Ta nastava niti je online niti je nastava, jer nije onakva kakva se održavala u zemljama EU-a kada je privremeno bila uvedena, gdje su profesori održavali interaktivne satove, video pozive sa djecom, držali prava predavanja i ispitivanja. Ovdje govorimo o primitivnoj Viber nastavi gdje bi se sadržaj djeci slao preko alata za dopisivanje, i djeca bi takav sadržaj trebala usvajati i učiti.

Sve ovo skupa je jedna velika sramota i bijeda svih onih koji se zalažu za nesrazmjerne mjere u odnosu na stvarnu opasnost od Covida-19 i uskraćivanje zakonskog prava djece i roditelja na normalno školovanje.

A takvo zalaganje obično dolazi od stožeraša koji imaju uredna primanja dok mnogi roditelji masovno ostaju bez posla…

Napominjemo da je Ustavni sud BiH u prosincu prošle godine donio jasnu presudu da su mjere koje uskraćuju ustavom zajamčena prava i slobode građana BiH nezakonite i neustavne, tj.donešene mimo svih važećih pravila i zakona koje nalažu da se ispoštuju za uvođenje takvih mjera.

Ako je Ustavni sud BiH kao najviša sudska instanca koja obvezuje pravno sve institucije i građane, pitamo stožeraše i sve zagovornike ovih suludih mjera u čije ime i za čiji interes kršite zakon BiH, ugrožavate egzistenciju roditelja i pravo djece na normalno školovanje i hoće li prekršitelji zakona biti izvedeni pred lice pravde za počinjenu štetu?!

Nemojte nam reći da ovo što nerazumno i protuzakonito radite, radite za naše dobro jer nakon ovoliko nelogičnosti i nevjerodostojnosti mi više ne vjerujemo u Vaše dobre namjere.

Također, moramo primjetiti (i pohvaliti) da je Andrea Jurić, v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo ŽZH javno izjavila da se ta županija neće povesti za primjerom iz Sarajeva jer smatraju da situacija nije tako kritična.

Podržavamo i pozdravljamo ovaj hrabri stav i glas razuma gdje vlasti i roditelji zajedničkim snagama trebaju zdravorazumski djelovati sa ciljem stvaranja što boljih uvjeta za normalno školovanje naše djece.

Želimo poručiti svim zagovornicima ovih suludih i protuzakonitih mjera, koji se igraju sa strpljenjem nas roditelja, da ukoliko se USUDITE zatvoriti škole NAŠOJ DJECI i uskratiti NAM USTAVNO PRAVO na normalno školovanje, da ćemo pozvati sve roditelje na masovne prosvjede i blokade dok uporni prekršitelji ZAKONA ne odustanu od svojih namjera.

Nama u Inicijativi je žao što ćemo morati braniti svim RASPOLOŽIVIM SREDSTVIMA NAŠU DJECU, ali očito je kako stožeraši jedino razumiju jezik ulice, na što će roditelji biti primorani u slučaju prelaska na online nastavu.

Inicijative roditelja ZHŽ/ HNŽ

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO