Inspekcija zatvorila tvornicu u Stocu zbog otpadnih voda, u Širokom Brijegu Feal “tapšaju po ramenu”!

PRO Oglas

Federalna uprava za inspekcijske poslove je zatvorila tvornicu za preradu ribe “Žuvela-HB” u Stocu nakon što su mještani prosvjedovali zbog neugodan mirisa i ispuštanja tehnoloških otpadnih voda koje se iz te tvornice slijevaju kanjon Radimlje.

Kako se navodi u Rješenju Federalnog vodnog inspektorata tvornici “Žuvela-HB”, je zabranjena upotreba objekata za preradu i konzerviranje ribe do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar, te mu je izdat prekršajni nalog od 5,5 tisuća KM.

Rok izvršenja je odmah po prijemu izdatog Rješenja koje je pismenim putem dostavljeno odgovornoj osobi.

Inspekcijski nadzor postupajućeg federalnog vodnog inspektora je kako se navodi izvršen 27. lipnja, ali kako nadzoru nije nazočio predstavnik subjekta, zapisnik o inspekcijskom nadzoru je pismenim putem dostavljen odgovornoj osobi na izjašnjenje.

Nakon pribavljenog izjašnjenja na zapisnik, federalni vodni inspektor je donio rješenje o zabrani rada i novčanom kažnjavanju.

Zbog nepročišćenih otpadnih voda koje su se iz tvornice za preradu ribe “Žuvele-HB” slijevale u kanjon Radimlje, uz nekropolu stećaka koja je na UNESCO-ovoj listi zaštićenih područja i neugodnih mirisa stanovnici Stoca su danima prosvjedovali i pozvali odgovorne da problem riješe.

Federalni vodni inspektorat još od 2014. godine u evidenciji rada i postupanja kod subjekta nadzora “Žuvela-HB” d.o.o. Stolac ima povijesno višestrukog djelovanja, te izricanje upravnih mjera, prekršajne odgovornosti zbog neposjedovanja vodnih akata, ispuštanja otpadnih voda i drugih aktivnosti i zahvata suprotno odredbama iz vodnog akta, do pitanja plaćanja posebnih vodnih naknada.

Tvornica za preradu ribe u Stocu je obiteljski biznis Josipa Žuvele iz susjedne Republike Hrvatske, a u Stocu zapošljava uglavnom žene iz okolnih općina.

On je prije 17 godina kupio firmu u Stocu i pokrenuo preradu ribe, te iz Bosne i Hercegovine prvi hranu izvezao u Europsku uniju.

Što će nakon prosvjeda stanovnika Stoca i inspekcijskog angažmana zbog otpadnih voda iz tvornice biti sa biznisom koji zapošljava oko stotinu osoba iz naše zemlje, ostaje nam vidjeti, piše Klix.ba.

U Širokom Brijegu također postoji jedna od firmi koja nosi naziv FEAL, i dugogodišnji je zagađivač okoliša izlijevajući svoje otpadne vode u korito rijeke Ugrovače koja nije prošla fazu pročišćavanja.

Ovdje se skoro nitko ne buni, niti prosvjeduje. Pa eto ako vlasnik navedene tvornica za preradu ribe “Žuvela-HB” želi… dobro došao je u Široki Brijeg!

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO