INTERVJU: Zdravko Kutle o anarhiji koja trenutno vlada u Parku prirode Blidinje

PRO Oglas

Park prirode Blidinje, jedan je od rijetkih dijelova BiH na koji možemo biti ponosni što ga imamo i što nam ga je priroda posudila na korištenje. Administrativno je u sastavu općina Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama, Jablanica te grada Mostara. Sredina neka u kojoj mogu uživati i Hrvat i Srbin i Bošnjak, bez da se itko na ikoga naljuti!

Koliko to područje znači ljudima, pokazalo je i zadnje vrijeme kada su nam mediji konstantno sijali strah s koronom gdje su mnogi svoj mir odlučili pronaći odmarajući se na Blidinju i našim brojnim lijepim planinama i tako se “isključiti” od svih stresnih situacija koje nas svakodnevno okružuju.

Važnost samoga Blidinja ne treba puno predstavljati koliko znači za Hercegovinu, kao i rijeke koje opskrbljuje, a tako i daje život svim drugim bićima i prirodnim kulturama. Slikovito rečeno, 40 % vode daje za rijeku Neretvu, Radobolju, Lišticu….

No, postoje pojedinci koji svjesno ili nesvjesno taj prirodni biser Hercegovine, i tako malo pomalo, svojim postupcima dovode “u zavadu” čovjeka i prirodu!

Brojne neplanske izgradnje, krivolov, paljenje šume, penjanje motorima na Hajdučka vrata, vožnja zaleđenim jezerom i izvlačenje vozila bagerom iz istog, samo su detalji onoga što se događa redovno u Parku prirode Blidinje, a bez da itko odgovara za takve postupke pojedinaca. A kako će i odgovarati, kada sustav ne funkcionira.

Ovom prilikom, vezano za gore napisane probleme i ostale s kojima se susreće, i s kojima se susretao Park prirode Blidinje, razgovarali smo sa samim ravnateljem Zdravkom Kutlom, koji nas je upoznao sa stvarnom situacijom i otvoreno govorio o svemu onome što se davno trebalo reći.

Ne sumnjamo, kako će ovaj intervju izazvati brojne reakcije, ali se nadamo kako će pomoći da se “otvore oči” i krene ka realizaciji i očuvanju ovog Parka koji će moći živjeti u skladu s ljudima, a usput im ponuditi prostor za odmor!

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO