Islam između: BiH i Europe… Islam između: Bošnjaka i Križa & Krsta

PRO Oglas

Naslovna diplomatska konstanta: bolje nepravedna stabilnost, nego pravedna nestabilnost, koja se je urušila u temeljima dejtonskog sporazuma! Krizno stanje svugdje oko diplomatic core!

Zamislite, molim Vas, diplomate u službi Međunarodne zajednice, kako se znoje zaogrnuti agonijom kriznog: nacionalnog – političkog – koruptivnog – emigrantskog stanja u dejtonskom čedu i odgovora na pitanje: Kako dalje? Dayton 2?

Ne znam da li ću Vam reći nedovoljno ili previše o Biden & DAYTON-u koji neminovno slijedi!

Naime, svakako ću reći neizrecivo: prošlost ostavimo povijesti, gradimo nove veze i uspostavimo odnose povjerenja za budučnost, jedini pravac je naprijed! Diplomatska je to konstanta za novo doba BiH! Jesu li baš svi za nju? Tko otpada? To su odgovori koje ćemo dobiti od novog state department… Da ne bude… Kako mora biti…

Nije li vrijeme da na glas kazivamo-progovorimo (što se dugo već šapuće po minedrucima i na divanima), kako nije problem Republika Srpska, niti hrvatski (federalna jedinica Hrvatska Republika unutar BiH) entitet, nego zapravo, što bi taj treći entitet bio muslimanski! Utemeljen na političkom Islamu?! Tako bi se otvorio prostor, na kojem dominantno danas žive Bošnjaci, za politički Islam. Bošnjaci danas pokušavaju nositi štafetu tradicionalnih vrijednosti Islama po Europi! Hoće li uspjeti? Na koji način će ih europski-domaći, islamofobi pokušati zaustaviti?

Iznimno bih bio razočaran da se to dogodi, ne može se radi zapadne tradicije i demokracije, zaustaviti rađanje bošnjačke nacije… Islam je na razmeđu BiH i Europske Zajednice Naroda, između nositelja vjere Muhamedove i križa & krsta…

TEZA- Islam, mora stalno ići naprijed, ne smije stati, kako bi se razvijao i napredovao- 21.stoljeće je renesansa Islama. Kao glavni izraz posebnosti i razvoja bošnjaštva je: uvođenje europskog zakonodavstva – pravne stečevine E U i prihvaćanje novih naprednih ideja, demokratizacija i pluralizam, a sve to danas kod muslimana u BiHi, pokušava se dovesti u sklad s Islamom! Rat su odbacili (za sada) ,jer im je omrznuo, iako im je u jednom trenutku bio od koristi! Smatrali su ga pravednim ratom!

Teško je živjeti pokraj onog, što ti zapravo želiš, stoga Bošnjaci ne žele više gledati, ono što Srbi imaju, oni to isto žele i za sebe, potpuno svjesni, kako će Hrvati imati to isto. U nedostatku boljeg izraza ovako ću reći: nitko u BiHi, ne želi se suočiti s istinom, ili, sve nas u velikoj zabludi drže lideri… A njih za muda…

Dozvolite mi, samo na kratko da Vas vratim u (nedavnu i blisku) prošlost. Za vrijeme komunističke Yuge, muslimani su na razini partije (KPJ) i vlasti, tijesno se povezali sa Srbima. To je imalo za posljedicu snažno odbacivanje Hrvata! Povijesna činjenica je-da su se dogodila dva genocida nad muslimanima: Srebrenica, i veliki broj pronađenih (do sada) stratišta po cijelim prostoru beha i u susjednim državama, ali isto tako i u drugom svjetskom ratu. Razmjerno broju muslimana, broju poginulih i pobijenih, u oba genocida, ne samo da su najdrastičniji, nego su i najpogubniji primjeri stradanja! Sva poznata istraživanja i tradicionalna i znanstvena-dokazuju da je uništavanje muslimana, dolazilo isključivo od Srba!

Muslimani su, u međuvremenu, postali osviješteni u svojoj samobitnosti, koju oni doživljavaju, kao nacionalni identitet. Sad nakon svega doživljenog – proživljenog, svaka rasprava o tome jesu li Bošnjaci nacija ili ne, spada u kategoriju provokacije. Posve sam siguran, da nikome danas ne bi uspjelo utjecati na nacionalni identitet Bošnjaka. Govorim o masama a na pojedinačne slučajeve ima raznih utjecaja. Aferim Bošnjaci. Zato bezuvjetno traže uvažavanje svog nacionalnog statusa i individualiteta! Stoga, priznaju i prihvaćaju afirmaciju hrvatstva i srpstva! Stoga u trojednoj zajedničkoj državi (federaciji ravnoteže) traže, priznavanje svojih nacionalnih institucija i posebnosti, ali isto tako, to traže za Hrvate i Srbe! Čvrsto držim, kako je kod Bošnjaka izražena misao i uvjerenje, da BiH može opstati samo-ako se ostvari suradnja i nađe zajednički interes za sva tri suverena i jednakopravna naroda!

Nacionalna incijativa koja sasvim sigurno neće dozvoliti da muslimani u BiH ostanu marginalizirani, da ih se osudi na zatvorenost, siromaštva i beznađe – da budu bez institucija koje ih čine naciom. Uspjeh Bošnjaka, kao nacionalne zajednice na prostoru BiH jest u tome, da budu neokrnjeno muslimani, da prihvate sve ono što je bitno za Hrvate i Srbe-njihove institucije (kroz uspostavu državne zajednice-federacija ravnoteže), i na taj način dokažu da su europejci.

Proturječnosti

a)- Islam se pokušava oduprijeti demokraciji koju joj nameće zapad. Pa stoga ni Bošnjaci ne mogu poreći, da im je želja širiti Islam, u svom entitetu. Što je loše u tomu? Što se Islam preko bošnjačkog entiteta u BiH, želi približiti samom srcu Europe. Bošnjaci, sabora! Ne budite pohlepni, neće Vam pobjeći entitet. No , na kraju, svi moramo prihvatiti Alahovu i Božju- Tako mora biti!

b)- Posve očekivano Bošnjaci su se nacionalno homogenizirali: s druge pak strane, i poslije najnovijih duboku političkih neslaganja (niti jedna strana u BiH, nije odustala od rata) pokušavaju promovirati ideju o zajedničkoj državi s Hrvatima i Srbima.

c)- Svako političko, gospodarsko, kulturno (čak i estradno) približavanje Zagreba i Beograda- „križa i krsta“ doživljavaju kao prijetnju nacionalnom opstanku!

I prije nego što zatvorim upozoravajuću temu- jesam li jedini koji se zalaže za bošnjački entitet u BiH? Ostavljam zadaću povijesti i liderima akademicima, da stručno i znanstveno razrade moje postavke… Kako to Ameri znaju reći: go forward…

Hrvatin Tomašević / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO