Izrael idući tjedan pred međunarodnim sudom zbog optužbi JAR-a za genocid

PRO Oglas

Izrael će 11. i 12. siječnja prvi put od početka invazije na Pojas Gaze odgovarati na optužbe o genocidu pred međunarodnim sudom, nakon što je Južnoafrička Republika pokrenula proces pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Ujedinjenih naroda.

Sud u Den Haagu je objavio raspored saslušanja jučer navečer. Južnoafrička Republika (JAR) iznijet će svoju optužbu 11., a Izrael se braniti 12. siječnja. Obje strane dobit će po dva sata.

JAR je, pozivajući se na Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, u petak predao dokument u kojem na osamdesetak stranica iznosi zašto smatra da Izrael provodi genocid u palestinskoj enklavi. Obje zemlje potpisnice su Konvencije.

JAR traži da sud djeluje odmah i da naredi zaustavljanje nasilja nad Palestincima. Afrička zemlja smatra kako su izraelski napadi “genocidni po prirodi” jer im je cilj uništenje Palestinaca na tom području.

U dokumentu se navode optužbe o zločinima izraelske vojske nad Palestincima, kao i izjave izraelskog vodstva koje navodno iskazuju namjeru o genocidu. Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, odbacuje te optužbe.

“Izrael s gnušanjem odbacuje krvavu klevetu koju Južnoafrička Republika širi ovom žalbom” ICJ-u, napisao je prošli tjedan na X-u. “Tužbi nedostaju činjenični i pravni temelji”, napisao je pa dodao da bi taj sud i međunarodna zajednica trebali “u potpunosti odbaciti” neutemeljene tvrdnje JAR-a.

Haiat tvrdi kako je jedino Hamas odgovoran za patnju u Gazi te da Izrael čini sve što može kako bi umanjio stradanje civilnog stanovništva.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO