Izrael je znao za napad Hamasa i pustio ih kako bi oni na kraju izvršili “opravdan” teror!?

PRO Oglas

Visoki izraelski vojni obavještajni časnik odbacio je detaljno upozorenje koje je predviđalo Hamasov napad 7. listopada, nazvavši ga “imaginarnim scenarijem”, rekle su za Financial Times dvije osobe upoznate s ovom temom.

Stražari na izraelskoj granici s Gazom, često vojnikinje koje gledaju i analiziraju videosnimke i druge podatke prikupljene u blizini elektroničke ograde prema palestinskom području, poslali su najvišem obavještajnom časniku u južno zapovjedništvo detaljno izvješće tjednima prije napada, rekla su obojica sugovornika.

Izvješće je poslano preko sigurnog komunikacijskog sustava i sadržavalo je konkretna upozorenja, uključujući i ono da Hamas trenira dizanje u zrak graničnih postaja na nekoliko lokacija, potom ulazak na izraelski teritorij i zauzimanje kibuca, rekla je osoba koja je izravno upoznata sa sadržajem upozorenja.

Neuspjeh Izraela da spriječi napad, u kojem je smrtno stradalo 1200 ljudi, mahom civila, sada se smatra njegovim najvećim obavještajnim neuspjehom otkako su Egipat i Sirija pokrenuli iznenadni napad 1973. na Jom Kipur, najsvetiji dan judaizma.

Vojnici nižeg ranga također su upozorili da njihova analiza pokazuje kako je Hamas uvježbavao uzimanje talaca i da su predosjećali da je napad neizbježan.

Izvješće je inicirala nazočnost visokog vojnog zapovjednika Hamasa koji je nadgledao obuku, a kojeg su stražari identificirali u bazi podataka lica i identiteta koju vodi Jedinica 8200, dio izraelske obavještajne zajednice.

“Ovo je imaginarni scenarij”, odgovorio je visokopozicionirani obavještajni časnik, prema opisu komunikacije do koje je došao Financial Times.

Ništa nije poduzeto, rekao je izvor upoznat s informacijama. KAN, izraelska javna televizija, izvijestila je kasno sinoć o detaljima sličnog upozorenja koje su niži časnici poslali svojim nadređenima. KAN je dodao da upozorenje uključuje mogućnost rušenja zrakoplova i Hamasovog podizanja zastava nad izraelskim teritorijem.

Druga osoba koja je upoznata s tim pitanjem kaže da je propust u ozbiljnom prihvaćanju izvješća postao tema rasprave unutar obavještajne zajednice. Spominju se i disciplinske sankcije. Ova je osoba upoznata sa sličnom komunikacijom.

U odgovoru na upit Financial Timesa, Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su da su njihovi “zapovjednici i vojnici striktno i isključivo usredotočeni” na svoju misiju protiv Hamasa. “Nakon rata bit će provedena temeljita istraga kako bi se razjasnili svi detalji”, odgovorio je IDF.

Dvoje ljudi upoznatih s komunikacijom rekli su Financial Timesu da su rasprave unutar obavještajne zajednice o nepostupanju po dojavama slične onima nakon obavještajnih neuspjeha uoči rata 1973. godine.

Obojica su rekla da su upozorenja odbačena ne samo zato što su došla od nižih časnika već zato što su se suprotstavila uvjerenju izraelske vlade da je obuzdala Hamas kaznenom blokadom, bombardiranjem njegovih vojnih kapaciteta i korištenjem pomoći i novca kako bi se pacificiralo palestinsku militantnu skupinu.

Takav Hamasov napad odmah bi izazvao rat s Izraelom, za koji je obavještajna zajednica bila uvjerena da ga militantna skupina želi izbjeći.

Hamasov napad 7. listopada uvelike je slijedio obrazac predviđen informacijama iz izvješća, uključujući dva konkretna kibuca koja su napadnuta i korištenje raketa za odvraćanje pažnje izraelske vojske od upada. U napadu je ubijeno nekoliko vojnikinja, a nepoznat broj otet je iz svojih baza.

U izraelskom bombardiranju i invaziji na Gazu poginulo je najmanje 13.000 ljudi, među njima i mnogo žena i djece, ističu palestinski zdravstveni dužnosnici pod kontrolom Hamasa. Napadi su pretvorili veliki dio blokirane enklave u ruševine i potjerali gotovo svih 2.3 milijuna stanovnika na jug, stvarajući tešku humanitarnu krizu.

Privremeni dogovor za oslobađanje 50 civilnih talaca – žena i djece – koji se drže u Gazi u zamjenu za 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, stupio je na snagu danas, zajedno s četverodnevnim prekidom vatre.

Index.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO