Jasminka Petric – Završetak štrajka ovisi isključivo o Ministarstvu obrazovanja i Vladi

PRO Oglas

U školama na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) traje opći štrajk, a po riječima predsjednice Sindikata srednjih škola ZHŽ-a Jasminke Petric odgovor na pitanje do kada će štrajk trajati mogu dati samo Ministarstvo obrazovanja i Vlada ŽZH.

– Završetak štrajka ovisi isključivo o Ministarstvu obrazovanja i Vladi. Podsjetit ću da Sindikat od veljače traži nastavak pregovora i potpisivanje kolektivnog ugovora, a prvi put smo upozorili resorno ministarstvo i Vladu da ćemo pokrenuti proceduru za štrajk još u srpnju prošle godine – kazala je Petric u izjavi za Fenu.

Ona je podsjetila kako su glavni razlozi za štrajk nepotpisivanje kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkog stava o postotku povećanja plaće.

– Postoje neke naznake da bi se sastanak s predstavnicima vlasti mogao održati u srijedu, 18. siječnja. Očekujemo konstruktivan razgovor, rješenje naših očekivanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i u tom slučaju štrajk može biti završen. Koliko dugo će trajati ovaj proces, ne ovisi o nama – rekla je Petric.

Dodala je kako su zahtjevi sindikalista realni i da će Vlada ŽZH morati pokazati razumijevanje prema prosvjetnim djelatnicima.

– Naši zahtjevi su više nego realni, zapravo skromni. Problemi se akumuliraju i ne rješavaju godinama, u tome je problem. Županijski proračun za 2023. godinu, koji je veći za 28 milijuna KM, daje nam za pravo ustrajati u zahtjevima, a Vlada će morati pokazati razumijevanje jer mi nećemo odustati – poručila je.

Po njezinim riječima, trenutna situacija nikome ne odgovara te je još jednom apelirala na postizanje dogovora.

– Svi ispaštamo bez nastave. Mi volimo svoje zvanje, volimo učionicu, volimo svoje učenike. Ovo što su nam svima uradili, neoprostivo je, a upirati prstom u nas kao krivce za štrajk krajnje nisko. Oni koji trebaju voditi računa o učenicima i nama njihovim odgajateljima, izigrali su i jedne i druge – zaključila je Petric.

Fena

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO