Je li bolnica u Splitu lažirala kako je 12-godišnja djevojčica preminulo od posljedica koronavirusa!?

PRO Oglas

Nakon što je na jednoj od konferencija Nacionalnog stožera RH objavljeno da je od posljedica koronavirusa preminula jedna od najmlađih žrtava: 12-godišnja djevojčica koja je uz to imala i druge bolesti, jučer je za RTL reagirala njena majka.

Reporter RTL-a Goran Latković razgovarao je s majkom preminule djevojčice. Ona tvrdi da njezino dijete uopće nije umrlo od koronavirusa i traži ispriku.

”Rečeno nam je od čega je preminula. Rečeno nam je i da se ne treba raditi obdukcija jer uopće nema sumnje da je bilo što drugo prisutno bilo jer je došla afebrilna, sve drugo je bilo u redu”, kazala je majka preminule djevojčice.

Od rođenja je imala bolesno srce

Djevojčica je od rođenja imala bolesno srce, a lani kada je krenula epidemija njezini roditelji odlučili su s djecom otputovati iz Zagreba i izolirati se kako bi zaštitili bolesno dijete.

”Zapravo smo u proljeće još otišli iz Zagreba i izolirali se potpuno od svih. Od obitelji, od prijatelja da budemo apsolutno bez ikakvih kontakata. Ona ima i stariju djevojčicu koja je u online nastavi”, rekla je majka.

Jedni drugima, kaže majka, bili su jedini kontakt, učinili su sve da zaštite djevojčicu. Šokirala ih je objava na press konferenciji nacionalnog stožera da je dijete preminulo od koronavirusa.

”Najmlađa osoba je nažalost evo, 12-godišnja djevojčica koja je imala multiple komorbiditete i skupine dijagnoza”, rekla je 17. ožujka na konferenciji pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković.

”Mi smo tek primili informaciju o tom tužnom događaju da je dijete 2009. godište preminulo od COVID-a. I da se radilo o teškom kardiovaskularnom komorbiditetu, ostale podatke nemamo. Kad ih prikupimo iskomunicirat ćemo ih s vama”, kazao je na istoj konferenciji ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Niska razina zaštite u hitnoj pomoći

Majka je pisala ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo i tražila ispriku. Krunoslav Capak danas izjavu nije htio davati. Kratko je poručio da su u Zavodu tu informaciju dobili od splitskog KBC-a gdje je djevojčica preminula. Na Firulama nas, pak, upućuju na Ministarstvo zdravstva.

Roditelji i sestra preminule djevojčice imaju čak dva negativna nalaza na koronavirus. Majka upozorava na nisku razinu zaštite u kolima hitne pomoći.

”Mi smo imali maske cijelo vrijeme, oni su došli nezaštićeni. Bez maske, bez rukavica, bez zaštitnog odijela. Oprema koju su koristili, dijelom su koristili našu opremu što smo imali jer smo bili opremljeni. Ono što su koristili niti je bilo dezinficirano, niti je bilo zaštitnog najlona”, ispričala je majka djevojčice.

Obitelj smatra da su objavom na Stožeru povrijeđeni njihovi osjećaji i žele da se zna pravi uzrok smrti, koji nije COVID-19 već srčani arest.

Na današnjoj konferenciji za novinare (26.3.) cijelu situaciju komentitao je Krunoslav Capak.

“Na presici 17.3. je rečeno da je umrla osoba od 12 godina. Oko toga se nepotrebno diže medijska prašina. Činjenica je da mi taj izvještaj primamo direktno od bolnica, mi ne stignemo prije presice točno provjeriti. Ja sam to tada jasno i rekao, rekao sam da nemamo detalje. Ako mi dobijemo od bolnice da je osoba umrla od Covida, mi to kažemo na presici. Onda moženo provjeriti je li informacija točna. Činjenica je da se radi o djetetu i da je među dijagnozama koje je napisala bolnica u Splitu i respiratorna bolest koju je uzrokovao Covid. Dakle, to je činjenica o tom slučaju”, rekao je Capak.

Vijesti.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO