Jedna žena i dvojica osuđenih kandidati za ministre u BiH

PRO Oglas

Među kandidatima za devet ministarskih pozicija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine je jedna žena, a dva buduća ministra su pravosnažno osuđivani na uvjetne zatvorske kazne, piše Radio Slobodna Europa.

Izborni zakon BiH propisuje zabranu dodjele mandata ako je kandidatu izrečena zatvorska kazna od šest mjeseci ili duže. Trenutno kandidate za ministre i njihove zamjenike provjerava Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA). Provjeravaju se, između ostalog, podaci o ranijim dužnostima, jesu li kandidati osuđivani ili imaju li potvrđenu optužnicu.

Izjave kandidata za državne ministre je dostavilo Središnje izborno povjerenstvo.

Borjana Krišto je prva žena na čelu državne vlade. Dugogodišnja je članica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i bliska suradnica predsjednika stranke Dragana Čovića. Dva puta je bila u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Obnašala je funkciju predsjednice entiteta Federacija BiH, bila je ministrica pravde u Federaciji BiH, delegatkinja u Domu naroda BiH, te zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Predsjedništvo BiH imenovalo je Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara 21. prosinca, a njen izbor potvrđen je 28. prosinca u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ona ima rok od 35 dana da predloži novi saziv Vijeća ministara, koji uz nju, čini još devet ministara.

Zoran Tegeltija kandidat za ministra financija BiH. Dužnosnik je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a od 2019. godine je bio na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Istovremeno je i zastupnik u novoizabranom sazivu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Tokom karijere bio je na funkciji ministra financija entiteta Republika Srpska (RS), te načelnik Općine Mrkonjić Grad.

Tegeltija je i pravosnažno osuđen na pet mjeseci uvjetne kazne pred Osnovnim sudom u Banjaluci zbog nesavjesnog rada u službi dok je bio načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banjaluka.

Elmedin Konaković je kandidat za ministra vanjskih poslova. Do sada je obavljao funkcije premijera i predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo, jednog od 10 kantona u entitetu Federacija BiH. Bio je i delegat u Domu naroda BiH. U politiku je ušao 2004. godine kao član Stranke demokratske akcije (SDA). Tu političku partiju je napustio 2018. godine, kada je osnovao stranku “Narod i Pravda”. Na zvaničnoj stranici njegove stranke se navodi da Konaković govori engleski, talijanski i rumunjski jezik.

Staša Košarac kandidat je za funkciju koju i sada obavlja – ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Prethodno je bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH. Obavljao je i funkciju poslanika u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska i delegata u Vijeću naroda tog entiteta.

Košarac je obnašao dužnost i rukovodioca Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, te odbornika u Skupštini općin Višegrad.

Zukan Helez je kandidat za ministra obrane i zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Prethodno je u nekoliko mandata bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta entiteta Federacije BiH, te ministar za pitanje branitelja u Vladi entiteta Federacija BiH. Heleza je Kantonalni sud u Novom Travniku 2022. godine pravosnažno osudio na uvjetnu kaznu zatvora od devet mjeseci zbog davanja lažnog iskaza.

Nenad Nešić je kandidat za ministra sigurnosti. Bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider je DNS-a.

Prethodno je obavljao funkciju vršitelja dužnosti direktora Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”, a radio je i kao inspektor kriminalističke policije u Istočnom Sarajevu.

Edin Forto kandidat je za ministra prometa i komunikacija. Aktualni je premijer Vlade Kantona Sarajevo, i predsjednik Naše stranke. Prethodno je bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, te delegat u Domu naroda entiteta Federacija BiH.

Davor Bunoza je kandidat za ministra pravde i dugogodišnji odvjetnik iz Mostara, o kome trenutno nema zvaničnih biografskih podataka. Dubravka Bošnjak trenutno obavlja funkciju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo entiteta Federacija BiH. Prethodno je bila na funkciji direktorice Sektora kredita i plasmana u Investicijskoj banci Federacije BiH, te obavljala poslove Izvršne direktorice za istraživanje, razvoj i kreditiranje u toj banci.

Sevlid Hurtić, na općim izborima u BiH u listopadu je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska. U međuvremenu je izabran za ministra trgovine i turizma u Vladi RS-a. Bio je i odbornik, te predsjednik Skupštine Grada Doboj.

Imena kandidata usuglašavana su skoro mjesec dana nakon što je 15. prosinca potpisan koalicijski sporazum, te dogovoreno formiranje vlasti na državnom nivou. Sporazumom su utvrđeni principi djelovanja u nadolazećem mandatu, koji će trajati do 2026. godine.

Potpisali su ga u ime “Osmorke” Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, u ime SNSD-a i dvije stranke iz RS, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, a u ime Hrvatskog narodnog sabora, koalicije 14 stranaka, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Slobodnaevropa.org

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk