Jesu li konačno pronašli lijek za jednu od opakih dosad neizlječivih bolesti?

PRO Oglas

Alagilleov sindrom potencijalno je smrtonosan genetski poremećaj koji zahvaća različite organe i sustave, ponajviše jetru. Trenutačno ne postoji poznati lijek za to, ali znanstvenici su sada identificirali potencijalno učinkovit tretman. Nazvan NoRA1, novorazvijeni lijek cilja na Notch put, signalni sustav na razini stanice u tijelu koji je važan za mnoge ključne biološke sustave, uključujući pravilno održavanje jetre. Genetska mutacija iza Alagilleovog sindroma uzrokuje smanjenje Notch signalizacije, što zatim dovodi do lošeg rasta i regeneracije žučnih kanala, uzrokujući nakupljanje žuči i oštećenje jetre.

Zebrice se često koriste u znanstvenim istraživanjima ljudskih bolesti, zahvaljujući našem opsežnom poznavanju njezina genoma, sličnostima u genima i lakoći s kojom se može promatrati njihov razvoj. U najnovijem istraživanju pokazalo se da NoRA1 pojačava Notch signalizaciju kod zebrica sa sličnim genetskim mutacijama kao kod djece s dijagnosticiranom bolešću. Stanice kanala su potaknute da rastu i regeneriraju se kao što bi to učinilo zdravo jetreno tkivo, poništavajući oštećenje jetre kod zebrica. Šanse za preživljavanje zebrica uključenih u studiju povećane su primjenom tretmana. Zapravo, samo jedna doza NoRA1 primijenjena četiri dana nakon oplodnje bila je dovoljna da se postigne trostruko poboljšanje u stopama preživljavanja.

Vjerojatno može pomoći

“Jetra je dobro poznata po svojoj velikoj sposobnosti regeneracije, ali to se ne događa kod većine djece s Alagilleovim sindromom zbog kompromitirane Notch signalizacije”, kaže molekularni biolog Chengjian Zhao, sa Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute u Kaliforniji. “Naše istraživanje sugerira da bi poticanje Notch puta prema gore pomoću lijeka moglo biti dovoljno za obnovu normalnog regenerativnog potencijala jetre”, naglasio je.

Jedna od prednosti lijeka je to što djeluje na procese u tijelu koji bi se trebali odvijati prirodno. To je dobra slutnja kada se radi o testiranju ovoga na stvarnim ljudima dalje niz liniju, ako terapija napreduje do kliničkih ispitivanja. “Umjesto da tjeramo stanice da učine nešto neobično, mi samo potičemo odvijanje prirodnog regenerativnog procesa, tako da sam optimističan da će ovo biti učinkovita terapija za Alagilleov sindrom”, kaže molekularni biolog Duc Dong, također iz Sanford Burnhama.

NoRA1 ima mogućnosti pomoći i kod drugih uobičajenih bolesti, toliko je važan Notch put za pravilno funkcioniranje svakodnevnih bioloških procesa. Za sada je fokus na tome kako može pomoći kod ove rijetke bolesti jetre. Godišnje se više od 4000 beba rodi s Alagilleovim sindromom, a često su potrebne transplantacije jetre. Bez transplantacije – a darivatelja je malo – stopa smrtnosti do kasne adolescencije iznosi 75 posto. Trenutno istraživači rade na minijaturnim jetrama uzgojenim u laboratoriju, koristeći matične stanice dobivene od pacijenata s Alagilleovim sindromom za daljnje testiranje lijeka NoRA1. Još je dug put pred njima, ali znakovi su obećavajući. “Alagilleov sindrom se općenito smatra neizlječivom bolešću, ali vjerujemo da smo na putu da to promijenimo”, kaže Dong. “Cilj nam je unaprijediti ovaj lijek u klinička ispitivanja, a naši rezultati po prvi put pokazuju njegovu učinkovitost.”

Klik.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO