Južnokorejski znanstvenici napravlii ogroman iskorak u razvoju nuklearne fuzije

PRO Oglas

Južnokorejski znanstvenici uspjeli su napraviti ogroman iskorak u razvoju nuklearne fuzije jer postigli su trajanje njene reakcije od 30 sekundi na temperaturama koje premašuju stotinu stupnjeva Celzijusa.

Tim s Nacionalnog sveučilišta u Seulu i Korejskog instituta za fuzijsku energiju, proveo je niz eksperimenata s reaktorom iz Korejskog supravodljivog tokamak naprednog istraživačkog centra (KSTAR) i rezultat je poboljšana tehnika zadržavanja plazme u jezgri reaktora.

Kako se navodi u znanstvenom radu, riječ je o reaktoru koji se naziva i “Umjetno sunce”, a jedan je od njih nekoliko na svijetu te predstavlja vrhunac desetljeća istraživanja fuzijske tehnologije.

Iako ovo nije prvi put da su znanstvenici uspjeli ostvariti nuklearnu fuziju u laboratorijskim uvjetima, prvi je put da se to odvilo na tako visokim temperaturama. Naime, u Kini je reaktor radio na nešto nižih od 70 milijuna stupnjeva Celzijusa, ali više od 17 minuta.

Inače, fuzijska energija smatra se vrhuncem čiste energije jer ne zahtjeva korištenje fosilnih goriva i, za razliku od trenutnih nuklearnih elektrana, ne proizvodi nikakav opasni otpad. No, postići stabilnu fuzijsku reakciju izazov je na kojem znanstvenici godinama mukotrpno rade i teško ostvaruju značajnije pomake. Ipak, ovaj je jedan od takvih.

Također, isti ovaj tim znanstvenika postavio si je cilj do kraja godine stvariti temperaturu plazme veću od 100 milijuna stupnjeva tijekom 50 sekundi, a do 2026. 300 sekundi, što je minimalni vremenski okvir za demonstraciju rada u stabilnom stanju.

“Tada plazma može raditi zauvijek. Ako to ne možemo postići, moramo posegnuti za drugim metodama”, objasnili su znanstvenici zašto je 300 sekundi ključ cijele priče.

Nadajmo se da će uspjeti u svom naumu jer to bi, u teoriji, unaprijedilo svijet na trenutno nezamislive načine.

Ictbusiness.info

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO